> Voliotaki: Ο ΣHMITHΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ και τις 14(!) συναντήσεις με τον ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ...

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΣHMITHΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ και τις 14(!) συναντήσεις με τον ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να μην αξιολογούν ως απαραίτητη τη συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη, συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Ειδικά η τελευταία κατάθεση της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου,


Κατερίνας Τσακάλου, «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο των ειδήσεων των τελευταίων ημερών.

Η γραμματέας του πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα αποκάλυψε στο Εφετείο 14 συναντήσεις μεταξύ του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά τη διετία 1997-1998.

Η κ. Τσακάλου κατόπιν προηγούμενης έκκλησης του δικαστηρίου παρέδωσε τα ημερολόγια των συναντήσεων του πρώην «αφεντικού» της κατά την περίοδο της υλοποίησης της σύμβασης «8002» του ΟΤΕ.

Οπως αναφέρεται στα ημερολόγια, Σημίτης και Χριστοφοράκος συναντήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές το 1997 και άλλες οκτώ το 1998.

Για το project...

Η κ. Τσακάλου υποστήριξε πως οι συναντήσεις έγιναν στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ παραδέχτηκε πως είχε βρεθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο αρκετές φορές, στο πλαίσιο των εντολών του Μ. Χριστοφοράκου.

Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων, ενώ αρκέστηκε να πει πως είχαν σχέση «με το project της εταιρείας με το Δημόσιο».

Στα ίδια ημερολόγια έχουν καταγραφεί 
συναντήσεις του Μ. Χριστοφοράκου και με άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ – μεταξύ άλλων, με τον Θόδωρο Τσουκάτο, εξίσου κατηγορούμενο για την υπόθεση, καθώς και με τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, Γιάννο Παπαντωνίου και Τάσο Μαντέλη.

Στα ίδια αποδεικτικά έγγραφα έχουν καταγραφεί σε λίστα τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης και δίπλα τους η ένδειξη «CL10», που σύμφωνα με την Αικ. Τσακάλου ήταν ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο δόθηκε ως δώρο.

«Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας», κατέθεσε η κ. Τσακάλου.

Σημίτης: Καμία συνάντηση

Την αντίδραση του Κώστα Σημίτη προκάλεσαν οι αναφορές της γραμματέως του Χριστοφοράκου, με τον πρώην πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει, σε γραπτή δήλωσή του, αναληθείς και ψευδείς τους ισχυρισμούς της.

«Δεν έγινε ποτέ καμία συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο», ανέφερε ο Κ. Σημίτης, προσθέτοντας πως οι ισχυρισμοί της τέως γραμματέως συνιστούν το αδίκημα της ψευδορκίας, ενώ δήλωσε πως επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Ο κ. Σημίτης δεν συνάντησε ποτέ τον κ. Χριστοφοράκο. Με τον κ. Χριστοφοράκο συναντήθηκα μία και μοναδική φορά. 

Στο αίτημά του να συναντήσει τον κ. Σημίτη απάντησα αρνητικά, διότι ο κ. Σημίτης δεν συναντούσε ποτέ επιχειρηματίες.

Τον παρέπεμψα –όπως ήταν ο κανόνας– στον αρμόδιο υπουργό», τόνισε σε δήλωσή της η τέως διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Κ. Σημίτη, Μάνια Κωστοπούλου, την οποία ανέφερε στην κατάθεσή της η Αικ. Τσακάλου.

Χορηγίες σε κόμματα

Στην προηγούμενη κατάθεσή της η Αικ. Τσακάλου αναφέρθηκε στο ένα εκατομμύριο μάρκα που είχε πάρει ο κ. Τσουκάτος, υποστήριξε πως η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ, ενώ χορηγία φέρεται να είχε λάβει και η «Πολιτική Ανοιξη» του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, η Siemens είχε ιδιαίτερες σχέσεις με πολιτικούς, όπως οι Γείτονας και Μαντέλης, ενώ δώρα της εταιρείας, οικιακό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα και άλλα, είχαν πάρει πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Από τα πρακτικά της εξεταστικής επιτροπής του 2010 για το ίδιο θέμα προκύπτει πως από τις 620 καταγεγραμμένες συναντήσεις του Χριστοφοράκου, οι 356, δηλαδή το 60%, αφορούν μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Βάσει της τότε κατάθεσης Τσακάλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε 30 συναντήσεις (90 επαφές στο σύνολο) με τον Χριστοφοράκο, όσες και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κων. Μητσοτάκης 23 συναντήσεις (121 επαφές συνολικά), η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είχε 30 τηλεφωνικές επαφές, ενώ λιγότερες ήταν αυτές των Κατερίνας και Αλεξάνδρας Μητσοτάκη (14 και 4 αντίστοιχα).

Ενεργητική δωροδοκία

Τον περασμένο Αύγουστο ο εισαγγελέας Εφετών Σ. Κωσταρέλλος τροποποίησε παλαιότερη απαλλακτική του πρόταση ζητώντας την παραπομπή του Μ. Χριστοφοράκου για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, αναφορικά με την προμήθεια του «αόρατου» συστήματος ασφάλειας C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens.

Με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να κυκλοφορεί ελεύθερος στη Γερμανία και τον άλλο βασικό κατηγορούμενο, Χρήστο Καραβέλα, να βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό μέρος, πιθανότατα της Λατινικής Αμερικής, μένει στο απυρόβλητο το κέντρο παραγωγής του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης.

Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιους συμφέρει η μη παρουσία των παραπάνω στο δικαστήριο και ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι ευθύνονται για την απόδρασή τους από τη χώρα.

Η τελευταία συνεδρίαση στο Εφετείο διακόπηκε λόγω... ψύχους (χάλασε το σύστημα θέρμανσης) και θα συνεχιστεί στις 17 Ιανουαρίου.

efsyn.gr