> Voliotaki: «ΑΝ σήκωνες το ΚΕΦΑΛΙ σου, σε ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑΝ»...

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

«ΑΝ σήκωνες το ΚΕΦΑΛΙ σου, σε ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑΝ»...

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί και τους 120 
οι τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση στο 
τέμενος αλ Ράουντα του Σινά, την πιο αιματηρή 
στην πρόσφατη ιστορία της Αιγύπτου.


Στη χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος για την ταφή και τον θρήνο των θυμάτων, αλλά ήδη ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι έχει δεσμευθεί με σφοδρά αντίποινα εναντίον των δραστών.

Μολονότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, η Εισαγγελία της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλοι που σκόρπισαν τον θάνατο έφεραν σημαία του Ισλαμικού κράτους.

«Ήταν 25-30, κρατούσαν τη σημαία του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού κράτους) και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του με αυτόματα τουφέκια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συγγενείς τραυματιών έξω από νοσοκομείο της περιοχής | AP Photo/Amr Nabil

Στο τέμενος αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το Ισλαμικό κράτος τούς θεωρεί «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και στη συνέχεια τοποθέτησαν βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση | AP Photo/Amr Nabil

Αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί εκ των οποίων τραυματίες, περιέγραψαν στο Associated Press όσα έζησαν.

«Όλοι έπεσαν στο πάτωμα με σκυμμένα τα κεφάλια. Αν σήκωνες το κεφάλι σου, σε πυροβολούσαν», δήλωσε ο 38χρονος Μανσούρ, εργάτης σε παρακείμενο εργοστάσιο παραγωγής αλατιού.

«Τα πυρά στην αρχή ήταν τυχαία, ύστερα πιο στοχευμένα. Πυροβολούσαν ξανά όποιον νόμιζαν ότι δεν είχε πεθάνει και ανέπνεε ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Φώναζαν “Allahu Akbar” (“Ο θεός είναι μεγάλος”) την ώρα που τα παιδιά ούρλιαζαν. Τραυματίστηκα και ένιωθα μερικά δευτερόλεπτα μακριά από τον θάνατο. Γύρω μου άκουγα κάποιους να λένε τις τελευταίες προσευχές τους», είπε επίσης.

Λίγα λεπτά μετά το μακελειό... | AP Photo

Σύμφωνα με 38χρονο κυβερνητικό υπάλληλο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «μαζί με άλλους προσκυνητές έτρεξε να ξεφύγει από μια μικρή πόρτα που οδηγεί στον διάδρομο για τις αίθουσες πλυσίματος. 

Ακούστηκαν πυροβολισμοί, έπεσα κάτω και ύστερα πτώματα έπεφταν πάνω μου. Ήμουν ο μόνος ζωντανός από κάτω».

«Αυτοί δεν είναι τρομοκράτες, αυτοί δεν είναι άνθρωποι», σημείωσε.

efsyn.gr