Περίπου 12 χρόνια μετά τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη – είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου του 2005- η Δικαιοσύνη ανοίγει και πάλι το φάκελο της υπόθεσης.
Σκοπός είναι να ερευνήσει εκ νέου τις συνθήκες θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone που έφυγε από τη ζωή λίγο πριν αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο των τηλεφωνικών
υποκλοπών συνομιλιών, μεταξύ των άλλων, μελών και αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης Κ. Καραμανλή.
Την εντολή για ανάσυρση της δικογραφίας και εκ νέου έρευνα της υπόθεσης, έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνης Λιόγας, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία δικαιώθηκαν οι συγγενείς του άτυχου Κ. Τσαλικίδη.
Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου του Στρασβούργου αναφέρεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν προέβη σε έρευνα σε βάθος για τα αίτια του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone είναι μάλιστα να αποζημιώσει και τους οικείους του.
Για την υπόθεση Τσαλικίδη και συγκεκριμένα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε από τη ζωή το πρώην στέλεχος της Vodafone έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα δυο εισαγγελικές έρευνες, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κ. Τσαλικίδης αυτοκτόνησε.
Μια εκδοχή με την οποία διαφωνούν οι συγγενείς του πρώην στελέχους της Vodafone, οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη είναι συνδεδεμένος με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τώρα, τη νέα έρευνα – την τρίτη κατά σειρά- που διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γρηγόρης Πεπόνης.
Η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η εντολή για εκ νέου διερεύνηση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα, για παραβίαση του άρθρου 2 (Δικαίωμα στη ζωή/ έρευνα) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή της οικογένειας Τσαλικίδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 19 Νοεμβρίου του 2014. Στην απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, γίνεται λόγος για «ασυνέπειες» που εντοπίσθηκαν στις εκθέσεις τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης που έγιναν ύστερα από αίτημα των προσφυγόντων. Σε αυτές προστίθενται και άλλες ασυνέπειες όπως η έλλειψη αυτοκτονικού κινήτρου που επιβεβαιώνεται από την ψυχιατρική έκθεση.
Συνεπώς το Δικαστήριο κατέληξε ότι η παράλειψη των ελληνικών αρχών να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη, σημαίνει παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στους προσφεύγοντες συνολικά 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα…