> Voliotaki: ΑYΞΑΝΕΤΑΙ το όριο ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ στις 25.000 €.. ΠΟΙΕΣ επιχειρήσεις ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ από το ΦΠΑ…

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΑYΞΑΝΕΤΑΙ το όριο ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ στις 25.000 €.. ΠΟΙΕΣ επιχειρήσεις ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ από το ΦΠΑ…

Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο έως 25.000 ευρώ, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα το όριο απαλλαγής είναι το ποσό των 10.000 ευρώ, που ισχύει από το 2015, αλλά, θεωρείται χαμηλό, με βάση και τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος του μέτρου είναι να μειωθεί ο όγκος των επιχειρήσεων που υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ
ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι μεγάλες επιχειρήσεις και να μην απασχολούνται οι φορολογικές αρχές με μικρές επιχειρήσεις, όπου το φορολογικό αντικείμενο είναι περιορισμένο.
Για τους μικρομεσαίους το όφελος είναι η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, στις οποίες πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος λαθών που επισύρουν ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα.
Χαμηλό το όριο
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, σήμερα, η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα όρια απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Κάτω από την Ελλάδα είναι μόλις τρεις χώρες και συγκεκριμένα η Ισπανία και η Ολλανδία που δεν παρέχουν καμία απαλλαγή, που σημαίνει, ότι, οι επιχειρήσεις με τζίρο από 1 ευρώ και άνω εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ και η Δανία που έχει όριο απαλλαγής το ποσό των 6.725 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την απαλλαγή από ΦΠΑ, δε θα συμπεριλαμβάνουν αυτόν τον φόρο στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδουν για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
Το όριο των 25.000 ευρώ θα αφορά τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα τα οποία πραγματοποιούνται εντός της διαχειριστικής περιόδου από το σύνολο των δραστηριοτήτων  και τα οποία λαμβάνοντα υπ’ όψιν για τη φορολογία εισοδήματος.
Οι νέες επιχειρήσεις θα εντάσσονται με την έναρξη τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και από την επόμενη διαχειριστική περίοδο μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το κριτήριο των ακαθάριστων εσόδων.