> Voliotaki: ΠOIA «KOKKINA» στεγαστικά δάνεια θα «KYNHΓΗΣΟΥΝ» οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ…

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΠOIA «KOKKINA» στεγαστικά δάνεια θα «KYNHΓΗΣΟΥΝ» οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ…

Τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν την τριετία 2005-2007 με 100% τραπεζική χρηματοδότηση έχουν μπει στο μικροσκόπιο των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς εκτιμάται ότι το 20%-25% (σ.σ. τουλάχιστον) εξ αυτών δεν εξυπηρετείται, ενώ τα ακίνητα που έχουν ως εγγύηση δεν επαρκούν.
Συνολικά τα έτη 2005-2007 χορηγήθηκαν 30 δισ. στεγαστικά δάνεια και με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών τουλάχιστον 6 δισ. βρίσκονται στην περιοχή του «βαθύ κόκκινου», ποσό που ανεβαίνει αν συμπεριληφθούν όσα παρουσιάζουν καθυστέρηση κάποιων μηνών. Ο λογαριασμός γίνεται υψηλότερος αν υπολογισθούν και εκείνα που έχουν ρυθμισθεί και «αρρωσταίνουν» εκ νέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη δεξαμενή στεγαστικών δανείων παρουσιάζει σημαντική απορρύθμιση και αφορά δανειολήπτες όλων των κατηγοριών ως προς την οικονομική τους κατάσταση.
Τα «κόλπα» των τραπεζών
Το τρικ που χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες ήταν το εξής: το στεγαστικό δάνειο, το οποίο είχε υποθήκη το ακίνητο, ανέρχονταν στο 70%-80% της αξίας αγοράς. Το υπόλοιπο 20%-30% ενώ έπρεπε να προέλθει από λεφτά του δανειολήπτη, «έβγαινε» κι αυτό από την τράπεζα συνήθως με την μορφή επισκευαστικού δανείου και πιο σπάνια ως καταναλωτικό.
Έτσι, σήμερα τα δάνεια αυτά έχουν υποθήκες ακίνητα που αντιστοιχούν στο 70% της αξίας αγοράς και εξαιτίας της πτώσης των τιμών στην αγορά ακινήτων μόλις που φθάνουν το 35%-40% της κάλυψης, την οποία πρέπει να έχει το δάνειο.
Ρυθμίσεις και πλειστηριασμοί
Στις τράπεζες έχει σημάνει συναγερμός με στόχο την αντιμετώπιση των περιπτώσεων που ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία στεγαστικών.
Τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν εφεξής, ποικίλουν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Για όσους διατηρούν το εισόδημά τους σε ένα επίπεδο και μπορούν να δίνουν μία μειωμένη μηνιαία δόση θα τους δοθεί η δυνατότητα της ρύθμισης σε ορίζοντα 10ετίας και πλέον.
Σε όσους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν η λύση που προκρίνεται είναι η εθελοντική παράδοση του ακινήτου.
Όσοι μπορούν να πληρώνουν ακόμη και μειωμένη δόση, αλλά δεν συνεργάζονται θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.