είναι ο μήνας της ΔΕΘ. Όσο η Ελλάδα βέβαια βυθιζόταν στο μνημόνιο, τόσο το καλάθι των εξαγγελιών γινόταν ολοένα και πιο μικρό.
Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν στενά το κοινοβουλευτικό έργο έχουν ήδη διαπιστώσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον «φαινόμενο», που δεν είναι άλλο από τις ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με κοινωνικά θέματα.
Οι πιο... κακεντρεχείς θα πουν ότι είναι μια προσπάθεια επίδειξης έργου στις βουλευτικές περιφέρειες, ελλείψει παροχών σε κεντρικό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δει κάποιος προσεκτικά τι ρωτούν οι βουλευτές – και ποιους.
Έτσι λοιπόν, «βροχή» ερωτήσεων με κοινωνικό πρόσημο κατακλύζει, το τελευταίο διάστημα, τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής.
Το φαινόμενο προκαλούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζικά καταθέτουν ερωτήσεις οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης, το οποίο έχει υποστεί αρκετές ρωγμές, εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας.
Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν τις ερωτήσεις, φιγουράρει το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος σπεύδει να υιοθετήσει κάθε αίτημα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αποσκοπεί στην διόρθωση ανορθογραφιών και στην αποκατάσταση αδικιών για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Αποκατάσταση δικαιοσύνης
Και αν το σύνηθες είναι η αντιπολίτευση να «βρίσκει ρυθμό» μέσα από την κατάθεση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε στοχευμένα ζητήματα, πλέον, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζεται στα ίσα εκείνη της Ν.Δ. και «παίζει μπάλα» προωθώντας τη δική της ατζέντα.
Ζητήματα και θέματα που άπτονται των ιδεολογικών «πιστεύω» των κυβερνητικών βουλευτών, που, το προηγούμενο διάστημα, ασφυκτιούσαν υπό το βάρος της αξιολόγησης και των μέτρων που έπρεπε να ψηφίσουν προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί.
Και όλα αυτά καθώς μετράμε αντίστροφα για την έναρξη ακόμη μιας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αυτή τη φορά για την τρίτη αξιολόγηση, με όποια «παγίδα» και «κακοτοπιά» μπορεί να κρύβει.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, σχετίζονται και με την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί να προβάλει μια νέα εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, με στόχο την αλλαγή του κλίματος.
Το επιχείρημα ότι «η χώρα αλλάζει σελίδα» και προσπερνά τη στενωπό των μνημονίων, αγγίζοντας μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας, δίνει την ευκαιρία σε βουλευτές να τοποθετηθούν και να διεκδικήσουν δίκαιες παρεμβάσεις.
Στο τέλος του δρόμου, φυσικά, υπάρχει η «μεγάλη εικόνα» των εκλογών. Στην κυβερνώσα παράταξη θεωρούν πως η δημοσκοπική εικόνα μπορεί να «γυρίσει» και ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει με αξιώσεις μια ακόμη πρωτιά.
Για πολλούς, άλλωστε, αυτή η προοπτική αφορά και την προσωπική τους πολιτική επιβίωση, παράμετρος που ποτέ δεν αποτέλεσε αμελητέα ποσότητα στην πολιτική ζωή του τόπου.
Πρωτοστατούν οι «53»
Σε κάθε περίπτωση, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι βουλευτές που ανήκουν στη λεγόμενη «ομάδα των 53», που, ούτως ή άλλως, αποτελεί την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
Στον βασικό κορμό, προστίθενται κατά καιρούς και άλλοι βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που, χωρίς να αμφισβητούν τα σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα, εγείρουν αξιώσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών.
Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς τους υπουργούς, με αιτιάσεις για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η ερώτηση που κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας να μην καταργηθεί η έκπτωση ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
«Με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017, αυτά που με τόσο αγώνα καταφέραμε να παράσχουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρά τις μνημονιακές επιταγές, τα ακυρώνουμε, διατηρώντας αποφάσεις των προηγούμενων γραμματέων Εσόδων» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησής τους προς τον αρμόδιο υπουργό. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά:
«Συγκεκριμένα, χιλιάδες συμπολίτες μας χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και άνεργοι, έχασαν το δικαίωμα της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ, επειδή ξεπέρασαν κατά τι τα εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η ΠΟΛ.1081/2016 Τροποποίηση της απόφασης ΠΟΛ 1212/2015 “Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ):
Διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής”, λαμβάνοντας είτε το έκτακτο επίδομα είτε επίδομα ανεργίας, τα οποία συνυπολογίστηκαν στο συνολικό εισόδημά τους – αν και αφορολόγητα – και χωρίς να υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης.
Παρ’ όλα αυτά, η ΑΑΔΕ τα συνυπολογίζει στο εισόδημα και τους αποκλείει από την ευνοϊκή ρύθμιση».
Είχε προηγηθεί, με το άνοιγμα των εργασιών της Βουλής μετά τη σύντομη θερινή περίοδο, ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφερόταν στις υψηλές προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν να ελεγχθεί αφενός «αν οι προμήθειες που χρεώνουν τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα για τη χρήση καρτών ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος παροχής των σχετικών υπηρεσιών που προσφέρουν» και αφετέρου «γιατί δεν διαφοροποιούνται προς όφελος του χρήστη οι προμήθειες που εισπράττονται για τη χρήση χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών, σε σχέση με τη χρήση πιστωτικών καρτών».
Πάντως, κάποιοι παρατηρητές σημειώνουν με νόημα πως αυτή η περίοδος της κοινωνικής ευαισθησίας, είναι πιθανό να διακοπεί βίαια από την ψήφιση των νέων προαπαιτουμένων, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Άλλοι, βέβαια, απαντούν πως τα δύσκολα μέτρα είναι ήδη πίσω και πως η κυβέρνηση, έχει πλέον την δυνατότητα να «τρέξει» την οικονομία και να προχωρήσει στη διανομή της κοινωνικής υπεραξίας. Ο χρόνος θα δείξει...