> Voliotaki: ΚΟΛΑΦΟΣ η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για τα ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ σε ΕΛΒΕΤΙΚΟ! ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ διαταγή ΠΛΗΡΩΜΗΣ 520.000 και ΓΛΥΤΩΝΕΙ το ΣΠΙΤΙ του!

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΟΛΑΦΟΣ η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για τα ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ σε ΕΛΒΕΤΙΚΟ! ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ διαταγή ΠΛΗΡΩΜΗΣ 520.000 και ΓΛΥΤΩΝΕΙ το ΣΠΙΤΙ του!

Η πρώτη απόφαση Εφετείου για στεγαστικό δάνειο εκδόθηκε από το Εφετείο Λάρισας και δικαιώνει απόλυτα το δανειολήπτη, «ρίχνοντας» διαταγή πληρωμής 520.000 ευρώ, λίγες ημέρες πριν συζητηθεί και η πρώτη έφεση τράπεζας, στην Αθήνα, για απόφαση επί συλλογικής αγωγής, που επίσης δικαιώνει απόλυτα τους δανειολήπτες.
Το σκεπτικό της απόφασης δεν διαφέρει από προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν
δανειολήπτες, καθώς ο κύριος λόγος ακύρωσης της διαταγής πληρωμής είναι ότι κρίνεται καταχρηστικός ο όρος που υποχρεώνει το δανειολήπτη να εξοφλεί το δάνειο με βάση την εκάστοτε ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ, επειδή ο δανειολήπτης δεν ενημερώθηκε σωστά από την τράπεζα για τους κινδύνους.
Όπως σημειώνει ο δικηγόρος του δανειολήπτη, Αντώνης Πράτας, συνάγεται, με βάση το παραστατικό εκταμίευσης, ότι συμφωνήθηκε το δάνειο σε ελβετικά φράγκα (CHF), πλην όμως ο δανειολήπτης έλαβε αυτό σε ευρώ. Δηλαδή, πρόκειται για δάνειο σε ευρώ με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου και, έτσι, δεν χωρεί η εφαρμογή του άρθρου 291ΑΚ.
Επίσης, κρίνεται άκυρη ως αδιαφανής η αντισταθμιστική προστασία που προσέφερε η τράπεζα στον δανειολήπτη (προστασία από αύξηση δόσης για τρία χρόνια), ενώ κρίνονται ως αθέμιτη εμπορική πρακτική της τράπεζας η εγχείριση εγγράφων που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.