Ως “μάννα εξ ουρανού” περιμένουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα τη ρύθμιση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τις 120 δόσεις, με την οποία θα μπορούν να αποπληρώσουν χρέη προς τα Ταμεία και την Εφορία.
τόσο αναφορικά με τη διασταύρωση των στοιχείων – κυρίως των φυσικών προσώπων – όσο και με το τι θα γίνει με τον συντάξιμο χρόνο των επαγγελματιών.
Τα Υπουργεία επεξεργάζονται πυρετωδώς τη νέα ρύθμιση, που θα δώσει ανάσα στους πολίτες, όμως δύο είναι τα κομβικής σημασίας ζητήματα.
Πρώτον, είναι δύσκολο να γίνει διασταύρωση στα φυσικά πρόσωπα για να λάβουν το πιστοποιητικό “φερεγγυότητας”, δηλαδή εάν χρωστούν σε τράπεζες ή όπου αλλού (ιδιώτες). Το πιστοποιητικό είναι απολύτως απαραίτητο, διότι εκεί κρίνεται εάν μπορούν να είναι φερέγγυοι στην πληρωμή των δόσεων.
Δεύτερον, για τις επιχειρήσεις εκτός από το πιστοποιητικό φερεγγυότητας, που είναι πιο εύκολο να δοθεί, μετά από διασταύρωση των στοιχειών της επιχείρησης, το μέγα θέμα που προκύπτει είναι τι θα γίνει σε περίπτωση “κουρέματος” της οφειλής: Θα προσμετρούνται τα περασμένα έτη ως έτη ασφάλισης του επαγγελματία ή θα έχει “ασφαλιστικό κενό”, και ως εκ τούτου θα χάνει συντάξιμα έτη;
Αυτά τα δύο θέματα είναι εκείνα που απασχολούν τις ομάδες εργασίας, όμως πληροφορίες, λένε ότι θα υπάρξουν τελικά οι προσφορότερες λύσεις και δεν αποκλείεται εντός του Οκτωβρίου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
Η ρύθμιση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προβλέπει μεταξύ άλλων ακόμα και “κούρεμα” της κύριας οφειλής και θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή ακόμη και χρέη που έχουν ήδη ρυθμιστεί με 12 ή ακόμη και με τις 100 δόσεις του ΕΦΚΑ. Όπως, άλλωστε, έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μόλις μία στις τρεις ρυθμίσεις των 100 δόσεων είναι ακόμη ενεργή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι έχουν κύρια οφειλή:
- έως 3.000 ευρώ, θα μπορούν να τη ρυθμίσουν σε έως 36 δόσεις
- έως 20.000 ευρώ προβλέπονται έως και 120 δόσεις, με αναλογικό κούρεμα προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών
- από 20.000 ευρώ και πάνω θα προβλέπεται αρχικά αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τις εφορίες και το 85% των προσαυξήσεων προς την κοινωνική ασφάλιση. Αφού διαγραφούν οι προσαυξήσεις, θα μπορεί να αφαιρείται ακόμα και το 30% της κύριας οφειλής, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Ζητούμενο είναι το πώς θα “κουρεύεται” αντίστοιχα και ο ασφαλιστικός χρόνος. Ο οφειλέτης θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και θα μπορεί να πληρώνει τις δόσεις.
Μεταξύ των θεμάτων που μένει να διευκρινιστούν, προκειμένου να υπογραφεί η απόφαση, είναι το εάν θα ενταχθούν στη ρύθμιση και ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι που δεν είναι ενεργοί, με τις εισηγήσεις στο Υπουργείο να είναι υπέρ της ένταξής τους, προκειμένου να λάβουν σύνταξη.