> Voliotaki: KANAΛΙΑ: Εκδήλωση για την "ΑΛΩΣΗ της ΠΟΛΗΣ"...

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

KANAΛΙΑ: Εκδήλωση για την "ΑΛΩΣΗ της ΠΟΛΗΣ"...

Με επιτυχία διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Eκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων και το Δ.Σ. του Σουρλίγκειου Ιδρύματος Καναλίων εκδήλωση πολιτιστικού ενδιαφέροντος στον αύλιο χώρο του ιερού ναού με αφηγήσεις θρύλων της παραδόσεως μας για την Άλωση της Πόλης από τον γνωστό καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρίας "Παραμύθια και μύθοι στου κενταύρου τη ράχη", κ. Δημήτρη Προύσαλη, πλαισιωμένο από το μουσικό σχήμα "Μουσαγέτης".

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7.00 μ.μ. με την τέλεση των ιερών ακολουθιών του Εσπερινού της Παρακλήσεως και επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων δωρητών και τροφίμων του Ιδρύματος από τον εφημέριο του ναού π. Αθανάσιο Σκοπιανό ενώ...
στη συνέχεια τρόφιμοι του Ιδρύματος και προσκεκκλημένοι κάθε ηλικίας κατευθύνθηκαν στον αύλιο χώρο του ιερού ναού της Παναγίας για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που ήταν ειδικά αφιερωμένη στην άλωση της Πόλης.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο π. Αθανάσιος όπου και αναφέρθηκε στον σωζόμενο βυζαντινό ναού του αγίου Νικολάου που χρονολογείται από τα τέλη του 12ου αι. στην περιοχή των Καναλίων και θυμίζει την αίγλη εκείνης της εποχής.

Έπειτα αναφέρθηκε στην μετέπειτα ζοφερή εποχή που ακολούθησε της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους οθωμανούς το 1453 όπου για περίπου 400 χρόνια σκλαβιάς το Γένος κρατήθηκε αδούλωτο στην ψυχή προσφέροντας στην εκκλησία και την πατρίδα πλήθος αγίων και ηρώων όλων των ηλικιών όπως οι νεομάρτυρες του Πηλίου άγιοι Απόστολος ο Νέος, Σταμάτιος, και Τριαντάφυλλος από την Ζαγορά.

Ακόμη πρόσθεσε πως ο κ. Δ. Προύσαλης καταγόμενος κι αυτός από το χωρίο του αγίου Σταματίου τον μεγάλο άγιο Γεώργιο Πηλίου, ήρθε εδώ να μας φρεσκάρει την μνήμη των ιστοριών και των θρύλων της παραδόσεως μας που ακούμε από μικρά παιδιά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας από γενιά σε γενιά και έθρεψαν την πίστη για τον αγώνα και την λευτεριά και αυτών των νεομαρτύρων της πίστεώς μας της περιοχής του Πηλίου ευχόμενος τέλος αυτή η εκδήλωση μνήμης και αφύπνισης να αποτελέσει τροχοπέδη, όπως εκείνους τους ζοφερούς χρόνους, στην επιχειρούμενη ισλαμοποίηση της πατρίδος μας.

Στην συνέχεια ακολούθησε το πρόγραμμα κατά το οποίο ο κ. Προύσαλης μέσα απο την ιδιαίτερα εκφραστική αφήγησή του κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων μικρών και μεγάλων ενώ το μουσικό σχήμα "Μουσαγέτης" έντυσε με μουσικές και τραγούδια της Πόλης την όλη εκδήλωση .

Τέλος αφού ανανεώθηκε το ραντεβού για τον επόμενο Αύγουστο επακολούθησε χειροποίητο κέρασμα σε όλους του παρευρισκομένους εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. του Σουρλίγκειου Ιδρύματος από την κ. Ντίνα.