> Voliotaki: ΠΩΣ ΕΝΩΘΗΚΑΝ τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ με την ΕΛΛΑΔΑ μετά το τέλος του Β’ ΠΠ; – Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΠΩΣ ΕΝΩΘΗΚΑΝ τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ με την ΕΛΛΑΔΑ μετά το τέλος του Β’ ΠΠ; – Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 27 Ιουνίου 1946 στο Παρίσι, στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Απόφαση που στις 10 Φεβρουαρίου 1947 οδηγεί στην υπογραφή, εκ νέου στο Παρίσι, της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.
Στις 31 Μαρτίου 1947 ο Βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Α. Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Έτσι αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου που λήγει στις 9 Ιανουαρίου 1948, οπότε με το άρθρο 1 του Νόμου υπ’ αριθ. 518 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζο, ως και οι παρακείμενες νησίδες, είναι προσαρτημένες στο Ελληνικό Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947».
Η 7η Μαρτίου 1948 ορίστηκε ως ημέρα της ενσωμάτωσης.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Θεοφάνης Μπογιάννος (δημοσιογράφος-ιστορικός), Βαγγέλης Παυλίδης (σκιτσογράφος), Μαρία Ευθυμίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αθανάσιος Χρήστου (αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Γιώργος Τραμπούλης (προϊστάμενος Γενικών Αρχείων Λέρου), Γιώργος Παλατιανός (υπεύθυνος Μουσείου Κάστρου Λέρου), Κωνσταντίνος Κόρκας (ιερολοχίτης-στρατηγός ε.α.), Ιωάννης Γεωργάκης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου και διευθυντής Οίκου Αντιβασιλέως Δαμασκηνού), Μιχαήλ Στασινόπουλος (πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας).
Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.
Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας, με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.