> Voliotaki: Ανάβει φωτιές η ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ...

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ανάβει φωτιές η ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ...

Μπριζίτ Μακρόν
Αντιμέτωπος με πλήθος πολιτών που 
εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους 
στο σχέδιό του βρίσκεται ο Εμανουέλ 
Μακρόν, ο οποίος θέλει επίσημο ρόλο

μέσα στο Ελιζέ για τη σύζυγό του δίνοντάς της δικό της γραφείο, προσωπικό, έμμισθη φρουρά, αλλά και κονδύλια από το δημόσιο ταμείο, προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας.

Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει το σχετικό ψήφισμα την ώρα που η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου συνεχίζει να καταρρέει. 

Τα γκάλοπ τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι είχε πέσει επτά ποσοστιαίες μονάδες, με μόνο το 36% των Γάλλων να λένε ότι ήταν ικανοποιημένοι με τον νέο ηγέτη τους. 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μακρόν υποσχέθηκε να «διευκρινίσει» το ρόλο της συζύγου του προέδρου της Γαλλίας κάνοντας λόγο για ένα επίσημο καθεστώς και περιγράφοντας την κατάσταση ως «είδος γαλλικής υποκρισίας».

Όμως, ούτε το γαλλικό σύνταγμα ούτε το πρωτόκολλο δίνουν στον σύζυγο του προέδρου επίσημο τίτλο, αλλά αφήνουν στον επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας να δημιουργήσει ένα ρόλο που κρίνει κατάλληλο. 

Επιτρέπεται η παροχή γραφείου, προσωπικού, σεκιούριτι, που πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του Ελιζέ και ανέρχονται σε 450.000 ευρώ ετησίως.

Ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Thierry Paul Valette, ο οποίος είναι πίσω από το ψήφισμα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η γυναίκα του αρχηγού του κράτους θα πρέπει να λάβει προϋπολογισμό από δημόσιους πόρους. 

Επί του παρόντος, η Μπριζίτ Μακρόν έχει δύο ή τρεις βοηθούς, καθώς επίσης δύο γραμματείς και δύο άτομα προσωπικό ασφαλείας, και αυτό αρκεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ότι οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί με δημοψήφισμα και όχι με προεδρικό διάταγμα. 

«Πάνω από το 65% αντιτίθενται στη δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την Μπριζίτ Μακρόν», σημείωσε. 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση εναντίον της και επέκρινε σθεναρά όλες τις σεξιστικές επιθέσεις στην πρώτη κυρία.

Άλλα έταζε προεκλογικά...

Σε όλη τη διάρκεια της καμπάνιας του Μακρόν η Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν παρέμεινε σταθερά στο πλευρό του, διαχειρίστηκε την ατζέντα του, διόρθωνε τις ομιλίες του και τον συμβούλευε για τις ζωντανές εμφανίσεις του. 

Έτσι, φαινόταν ότι θα συνεχίσει να παίζει ενεργό ρόλο και στο επόμενο κεφάλαιο της πολιτικής καριέρας του συζύγου της.

Όμως, τότε ο Γάλλος πολιτικός είχε μιλήσει για την καθιέρωση ενός επίσημου ρόλου, ο οποίος θα ήταν αμισθί. 

«Θα έχει οντότητα, θα έχει φωνή, άποψη για τα πράγματα. Θα είναι στο πλευρό μου, όπως ήταν πάντα, αλλά επιπλέον θα έχει και δημόσιο ρόλο», είχε πει.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος προεκλογικά υπόσχονταν πως εάν βρεθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, θα βάλει τέλος στην οικογενειοκρατία απαγορεύοντας στους κοινοβουλευτικούς να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους, «προκειμένου να δοθεί τέλος στον νεποτισμό». 

«Δεν μπορεί κανείς να νομοθετεί για όλους και παράλληλα να βρίσκεται στην υπηρεσία ορισμένων», είχε σχολιάσει μάλιστα ο ίδιος, μετά τις δικαστικές περιπέτειες του Φρανσουά Φιγιόν και τις αποκαλύψεις για την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών του...

efsyn.gr