> Voliotaki: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΙΔΗ; Η σφαγή των εργαζομένων στα πτωχευμένα ΜΜΕ των μνημονίων

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΙΔΗ; Η σφαγή των εργαζομένων στα πτωχευμένα ΜΜΕ των μνημονίων

Οι τράπεζες πλήρωσαν ήδη βαρύ τίμημα για τα θαλασσοδάνεια στους βαρόνους των ΜΜΕ, αναγκαζόμενες να διαγράψουν απαιτήσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ από ΔΟΛ και «Πήγασο».
Ο άλλος μεγάλος χαμένος σε αυτή την ιστορία είναι οι εργαζόμενοι των συγκροτημάτων που χρεοκόπησαν.
Η «νέα εποχή» που επαγγέλλονται οι καινούργιοι ιδιοκτήτες, ξεκινά με «αίμα» εργαζομένων. Απώλεια δεδουλευμένων, απολύσεις χωρίς αποζημίωση, αβέβαιο εργασιακό μέλλον.
Οι (πρώην) εργαζόμενοι του ΔΟΛ παρέλαβαν χθες τις απολύσεις τους, χωρίς να πάρουν αποζημίωση. Ούτε καν τα δεδουλευμένα 8 μηνών. Δε δικαιούνται αποζημίωση, ενώ για τα δεδουλευμένα θα πάρουν μελλοντικά κάτι «έναντι», ανάλογα με το ποσόν που θα προκύψει από την εκκαθάριση.
Όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη  και των στενών συνεργατών του.
Το ίδιο θα γίνει με τους εργαζόμενους των εφημερίδων «Εθνος» και «Ημερησία», που περιήλθαν στον Ιβάν Σαββίδη.
Η κατανομή του τιμήματος
Σύμφωνα με τις διατάξεις του «νόμου Δένδια» με τον οποίο έγινε η εκκαθάριση του ΔΟΛ και του «Πήγασου»,  οι νέοι ιδιοκτήτες τους δεν οφείλουν τίποτε σε κανέναν απολυόμενο, ούτε αποζημίωση, ούτε δεδουλευμένα, ούτε είναι υποχρεωμένοι να τον επαναπροσλάβουν στις εφημερίδες τους.
Κατέβαλαν μόνον το τίμημα εξαγοράς των τίτλων, από το οποίο βάσει του νόμου το 65% θα πάει στις τράπεζες, το 25% θα  μοιρασθεί  σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους,  κατ’ αναλογία των απαιτήσεων των τριών μερών και το υπόλοιπο 10% θα δοθεί σε προμηθευτές.
Ο «διάδοχος εργοδότης» και οι υποχρεώσεις του
Το Ευρωδικαστήριο έχει αποφανθεί ότι όποιος απέκτησε (εξαγόρασε) και συνεχίζει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα  απ’ τον τρόπο με την οποία την απέκτησε, είναι «διάδοχος εργοδότης».
Έχει λοιπόν, προς το προσωπικό, τις υποχρεώσεις που είχε ο προηγούμενος εργοδότης και υποχρεούται τουλάχιστον να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης.