> Voliotaki: ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ: Προθεσμία ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ Μηχανημάτων POS

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ: Προθεσμία ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ Μηχανημάτων POS

Όπως από τον Μάιο οι συνάδελφοι έμποροι κι επιχειρηματίες έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 45231/20-4-2017 Υπουργική Απόφαση, το σύνολο σχεδόν του λιανικού εμπορίου ότι όλοι έχουμε την υποχρέωση μέχρι 27 Ιουλίου 2017 να προμηθευτούμε και να εγκαταστήσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα ανάλογα μηχανήματα POS για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. 
Πρέπει λοιπόν  να υπενθυμίσουμε ότι, στους παραβάτες, που δεν θα 

συμμορφωθούν με την υποχρέωση και την έγκαιρη προμήθεια και λειτουργία του απαιτούμενου εξοπλισμού, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. 
Αρμόδιες αρχές για την διενέργεια των ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και την βεβαίωση παραβάσεων είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.  Εμμέσως, στους ελέγχους εμπλέκονται επίσης το ΣΔΟΕ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Κατά της επιβολής του προστίμου, ο επιχειρηματίας μπορεί να ασκήσει  προσφυγή ενώπιων του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου ή του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης , ανάλογα με τον τόπο και τα ελεγκτικά όργανα που πραγματοποίησαν τον σχετικό έλεγχο.  Σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια .
Επειδή  η λήξη της ανωτέρω προθεσμία πλησιάζει (σε λιγότερο μιας εβδομάδας) και επειδή η Υπουργική Απόφαση προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες, θα θέλαμε να σας συστήσουμε να προβείτε εγκαίρως στις αιτήσεις προμήθειας των POS και να επιδείξετε την δέουσα προσοχή, ώστε το σύστημα να είναι πλήρως λειτουργικό την 27η Ιουλίου, γιατί δεν επιτρέπονται λάθη και επιβαρύνσεις, όπως η παραπάνω, σε αυτές τις ούτως ή άλλως δύσκολες εποχές. 
Τέλος, οι συνάδελφοι  που θα προβούν ή έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας από 17 Ιουνίου και μέχρι τις 27 Ιουλίου, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, δηλαδή έχουν ακόμη ένα μήνα παράταση, μέχρι 27 Αυγούστου.  Από εκεί και πέρα όλοι όσοι προβαίνουν σε έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας οφείλουν να συμμορφώνονται εντός (1) μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ενημερώνει ότι όσοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα χορήγησης των μηχανημάτων POS μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Συλλόγου.

Έχουμε αιτηθεί και αποτελεί απαίτηση μας να χορηγηθούν τα μηχανήματα POS σε όλους τους συναδέλφους απρόσκοπτα κι άμεσα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.