> Voliotaki: ΝEA ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τις δηλώσεις ζητούν οι ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ...

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΝEA ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τις δηλώσεις ζητούν οι ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ...


Με επιστολή τους προς την υφυπουργό 
Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και 
τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή 


η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελμάτων ζητά 9ήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

Η προθεσμία, που είχε δοθεί από το Υπουργείο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, εκπνέει την Δευτέρα 17 Ιουλίου, όμως όπως φαίνεται, ίσως χρειαστεί να δοθεί και νέα παράταση, κάτι το οποίο ζητούν και οι φοροτεχνικοί, τονίζοντας ότι υπήρχαν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων. 

Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο φοροτεχνικός Μαρίνος Μαρκεζίνης, ο οποίος ανέφερε, ότι «υπήρξαν διάφορα προβλήματα, όπου η ανεξάρτητη αρχή δεν ενήργησε έγκαιρα ώστε να λυθούν. 

Υπήρχαν προβλήματα με κάποιες κατηγορίες, όπως οι αγρότες, όπου είχε επιλεγεί να εφαρμοστεί η νέα θετική ρύθμιση για τους ίδιους, όπου για πρώτη χρονιά θα είχαν αφορολόγητο σαν τους μισθωτούς, που χρειαζόταν μια προσαρμογή στις ρυθμίσεις του υπουργείου, η οποία δεν έγινε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια καθυστέρηση. 

Όπως και κάποια άλλα θέματα για τους κατοίκους εξωτερικού». 

Για αυτό τον λόγο θεωρούν ότι για να λήξει ομαλά η ηλεκτρονική υποβολή πρέπει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων κατά 9 ακόμη ημέρες, δηλαδή στις 26/7/2017. 

Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περάσουν από το ταμείο για να πληρώσουν την πρώτη δόση για τον φόρο εισοδήματος.

«Ήδη όσοι υπέβαλλαν δήλωση έως τις 21/5 και είχαν πιστωτικό υπόλοιπο, δηλαδή υπήρξε επιστροφή φόρου ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης  τους, έχει ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, το ποσό της επιστροφής φόρου» ανέφερε ο κ. Μαρκεζίνης. 

Εν τω μεταξύ αρχίζουν, από τον Αύγουστο, οι κληρώσεις της εφορίας με χρηματικό «έπαθλο» για τους φορολογούμενους, με βάση τις δαπάνες που θα κάνουν με «πλαστικό» χρήμα. 

Με βάση αυτό το σχέδιο, θα γίνονται κάθε μήνα κληρώσεις για τις αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων με κάρτες και άλλες μορφές «πλαστικού» χρήματος.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κληρώνονται 1.000 τυχεροί, οι οποίοι θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. 

Στην «κληρωτίδα» θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις του κάθε φορολογούμενου, ενδεχομένως πάνω από κάποιο όριο. 

Κάθε μία θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα. 

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι κάθε μήνα να διατίθεται για το σκοπό αυτό, ποσό 1.000.000 ευρώ. 

Με τους φοροτεχνικούς να δηλώνουν ότι «είναι ένα όπλο στην φαρέτρα του Υπ. Οικονομικών. 

Δίνετε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην χρήση του πλαστικού χρήματος. 

Όλες οι διεθνείς πρακτικές αποδεικνύουν ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι εξαιρετικά αποδοτική».

Μετά την κλήρωση το χρηματικό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου μέσω του ΤΑXIS.

Τέλος ανάσα θα δοθεί με την νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζοντας το νέο πλαίσιο, στο οποίο ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ θα επιστρέφονται με αυτόματες διαδικασίες και χωρίς έλεγχο για ποσά ως και 10.000 ευρώ. 

Οι επιστροφές εξπρές προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης στη Βουλή. 

«Είναι ένα πρόβλημα, που ταλανίζει χρόνια τους επαγγελματίες. 

Ο στόχος είναι οι 90 ημέρες. Εντός των ημερών αυτών όλα τα ποσά που είναι προς επιστροφή, π.χ. έχει κάνει ένα νομικό πρόσωπο την δήλωση του και πρέπει να του επιστραφεί ένα ποσό, έως 10.000 ευρώ ή φπα εξαγωγικών επιχειρήσεων ή άλλων που δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ έως αυτού του ποσού , με ένα αυτόματο τρόπο, όπου εκεί θα φαίνεται λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα των επιχειρήσεων ,όπου μικρά ποσά καθυστερούσαν έως και 2 χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Μαρκεζίνης.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το Μάιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ...