> Voliotaki: ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις Ελληνικές Θάλασσες το ψάρι με το ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ άγγιγμα;

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις Ελληνικές Θάλασσες το ψάρι με το ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ άγγιγμα;

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, καθώς ένα νέος είδος δηλητηριώδους ψαριού από την Ερυθρά Θάλασσα, το Plotosus Lineatus, αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά νησιά. «Το παρακολουθούμε παρόλο που δεν έχει φτάσει ακόμη στο Αιγαίο. 


Παρατηρούμε μια έξαρση του πληθυσμού στην ανατολική και την κεντρική Μεσόγειο, πράγμα που σημαίνει ότι θα φτάσει και σε εμάς», αναφέρει η θαλάσσια βιολόγος στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Μαρία Corsini-Φωκά, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Το ψάρι Plotosus lineatus που μοιάζει με χέλι είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως. Έχει μήκος που μπορεί να φτάσει μέχρι και 32 εκατοστά και έχει καφετί χρώμα με άσπρες ή κρεμ λωρίδες. 

Τα νεαρά άτομα κολυμπούν σε ομάδες των 100 και μοιάζουν με μπάλα, ενώ τα ενήλικα μέχρι 20 ψάρια μαζί. Οι ψαράδες μπορεί να τα μπερδέψουν με το χέλι αν και οι ρίγες στην πλάτη του το κάνουν ιδιαίτερο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς τα δύο θωρακικά πτερύγια έχουν δηλητήριο.

Αν και δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Ελλάδα, οι ψαράδες πρέπει να επαγρυπνούν γιατί είναι από αυτά που αναμένεται να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους.