Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

"Δεν πρέπει να μας ανησυχούν οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας"...


...λέει ο Χρ. Φωκαΐδης 
(υπ. Αμυνας Κύπρου).
Yπουργός Ενέργειας της Κύπρου:

 
Για να γίνει θερμό επεισόδιο στη γεώτρηση, χρειάζονται δύο...

Οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι αναμενόμενες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, υπογραμμίζοντας πως η Ε.Φ. παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναπαραγωγή κλίματος έντασης.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Φωκαϊδης είπε πως οι κινήσεις της Τουρκίας "είναι συνήθεις, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων", ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση, να συνεχιστούν οι προκλήσεις ή να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.

Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως " δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Yπουργός Ενέργειας της Κύπρου: Για να γίνει θερμό επεισόδιο στη γεώτρηση, χρειάζονται δύο

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις, με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Για να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο, χρειάζονται δύο. Για τον λόγο αυτό, εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, κρατάμε τη ψυχραιμία μας. Έχουμε ετοιμαστεί για τα σενάρια. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πριν από λίγες μέρες, δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές. 

Θα δείξει την παρουσία της στην περιοχή για διάφορους λόγους, αλλά όπως είχε κάνει σε άλλες περιπτώσεις, θα παραμείνει εντός των πλαισίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες της Λευκωσίας από τη γεώτρηση, ο ίδιος είπε ότι «επειδή ακούστηκαν διάφορα για κοίτασμα-μαμούθ, το οικόπεδο “Ονησίφορος” δεν είναι μεγάλη δομή. 

Οπότε, αν προκύψει ανακάλυψη δεν πιστεύουμε να είναι πολύ μεγάλη. Κρατάμε μικρό καλάθι. Αν είναι επιτυχημένη αυτή η γεώτρηση, θα μας καθορίσει και τις επόμενες γεωτρήσεις. 

Παρόμοιου τύπου δομές έχουμε εντοπίσει πάρα πολλές, γύρω από το υποθαλάσσιο όρος “Ερατοσθένης”».

Ο κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε πως η Άγκυρα ψάχνει να αγοράσει πλατφόρμα στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας: 

«Έχω δει κάποιες δηλώσεις και από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ότι η Τουρκία ψάχνει να προμηθευτεί πλατφόρμα για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. 

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει μελετήσει και αυτό το σενάριο και είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε».