> Voliotaki: ΜΗΝΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ για ΜΗ εφαρμογή Δικαστικής Απόφασης από τη ΔΟΙΚΗΣΗ της ΔΕΥΑΜΒ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΜΗΝΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ για ΜΗ εφαρμογή Δικαστικής Απόφασης από τη ΔΟΙΚΗΣΗ της ΔΕΥΑΜΒ

Του Ιωσήφ Παλάντζα,
μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ
Περικοπές μισθών μεγαλύτερες των μνημονιακών!

Οι μνημονιακές περικοπές στους μισθούς και τα δώρα είχαν επιπτώσεις και σε εμάς τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ καθώς οι μισθοί μας εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο του δημόσιου από τον Οκτώβριο του 2012.

Σαν να μην έφτανε αυτό οι μισθοί υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, πέραν των μνημονιακών, με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Π. Σκοτινιώτη. Συνολικά οι αποδοχές των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ μειώθηκαν κατά 50-55%!

Για αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι προσφύγαμε στα δικαστήρια τα οποία αποφάσισαν τελεσίδικα ότι η επιπλέον μείωση μισθών μας, πέραν αυτής που προέβλεπε το ενιαίο μισθολόγιο, ήταν παράνομη.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση οι μισθοί μας θα έπρεπε να επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν στις 31/10/2012 και επιπλέον η ΔΕΥΑΜΒ όφειλε να μας επιστρέψει αναδρομικά τη διαφορά των μισθών για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μισθοί μας ήταν μειωμένοι πέραν του νόμιμου.

Τέλος, προβλέπονταν ποινή 50 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της εφαρμογής της απόφασης.

Όπως ήταν φυσικό, η χαρά της δικαίωσης ήταν μεγάλη για όλους τους εργαζόμενους.

Βλέπετε, τα οικονομικά προβλήματα όπως το να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε σε σημαντικές καθημερινές ανάγκες ακόμη και οι κατασχέσεις ήταν μια πραγματικότητα και για εμάς τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΜΒ.

Παράλληλα, ήταν και μια ηθική δικαίωση αφού για πολλά χρόνια μερίδα των ΜΜΕ έριχνε λάσπη εναντίον μας λέγοντας ότι δήθεν πληρωνόμαστε με υπέρογκες αμοιβές κι αυτή η λάσπη σπίλωνε κάθε εργαζόμενο της ΔΕΥΑΜΒ.

Το ιστορικό της κοροϊδίας

Στις 25 Ιανουαρίου 2016 η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ παρέλαβε επίσημα αυτή τη δικαστική απόφαση στην οποία όφειλε να συμμορφωθεί αμέσως.

Το μόνο που απέμενε για την ίδια να αποφασίσει ήταν ο τρόπος μέσα από τον οποίο υλοποιούσε την απόφαση.

Για αυτό το θέμα το ΔΣ του Σωματείου μας έκανε προσπάθειες συνεννόησης με τη διοίκηση της επιχείρησης, προσπάθειες που όμως αποδείχτηκαν άκαρπες, καθώς η τότε διοίκηση (με πρόεδρο τον Α. Μπέο και αντιπρόεδρο τον Στ. Παπαευσταθίου) δεν δεχότανε ούτε καν να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Τον Μάρτιο του 2016 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ ο Α. Γαλάτης. Ο Γαλάτης δεσμεύτηκε στο Σωματείο και δημόσια ότι θα προχωρούσε σε άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, ότι οι μισθοί μας θα επανέρχονταν στα επίπεδα του Οκτώβρη του 2012 και ότι η διαφορά των προηγούμενων ετών θα μας επιστρέφονταν αναδρομικά μέσα σε τέσσερα χρόνια με καταβολή μηνιαίων δόσεων.

Για αυτές του τις δεσμεύσεις επικαλέστηκε μάλιστα τον λόγο της τιμής του! Μας ζήτησε όμως «λίγο» χρόνο για να ρυθμίσει ορισμένες «διαδικαστικές λεπτομέρειες»…

Τότε, είχαμε φανεί ευκολόπιστοι καθώς είχαμε θεωρήσει ότι ήμασταν μια ανάσα από τη δικαίωση.

Μετά από σειρά επαφών και συζητήσεων θεωρήσαμε ότι είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Τότε, ήρθε το «χέρι» του «πρώτου των πρώτων» και οι «άνωθεν πιέσεις» (βλέπε Α. Μπέος) για να μπλοκάρουν την υλοποίηση της δικαστικής απόφασης.

Νέες κωλυσιεργίες, νέες συναντήσεις, νέες υποσχέσεις, καμία όμως πράξη!

Στο τέλος, ο ίδιος ο Α. Γαλάτης μας έκανε σαφές ότι δεν αποφασίζει ο ίδιος αλλά ο σε αργία δήμαρχος Α. Μπέος και ότι αν ο Μπέος δεν έδινε εντολή τότε δεν θα πληρωνόμασταν! Παραδέχθηκε δηλαδή ότι η θέση του ως προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ ήταν στην ουσία διακοσμητική.

Στη συνέχεια, στις 15 Νοεμβρίου 2016, το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ πήρε επιτέλους επίσημη απόφαση να προχωρήσει στη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση με τον τρόπο που είχε από κοινού συμφωνηθεί ανάμεσα στη διοίκηση και στο Σωματείο.

Για ακόμη μια φορά όμως αυτή η απόφαση έμεινε στα χαρτιά…Στις 17 Φεβρουαρίου 2017 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ άλλαξε για άλλη μια φορά και στη θέση του Α. Γαλάτη ήρθε Α. Σαββάκης.

Νέος γύρος επαφών, συζητήσεων και υποσχέσεων…αλλά κανένα αποτέλεσμα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το λογιστήριο της ΔΕΥΑΜΒ άρχισε να βγάζει τα εντάλματα πληρωμών στις 3 Μαρτίου 2017.

Για ακόμη μια φορά όμως κάποιο «άγνωστο άνωθεν χέρι» σταμάτησε τη διαδικασία ενώ απέναντι στις πιέσεις του Σωματείου ο Α. Σαββάκης ζήτησε κι άλλη «υπομονή» με τη δικαιολογία ότι μόλις ανέλαβε και δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί!!

Λες και δεν έχει η δημοτική πλειοψηφία τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ από το Σεπτέμβρη το 2014, λες κι ο Α. Σαββάκης δεν ήταν ως τώρα μέλος στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ και δεν ξέρει την υπόθεση! Όπως λέει ο λαός όμως «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα».

Από την πλευρά μας, ως εργαζόμενοι, κάναμε μια ύστατη προσπάθεια υπομονής και περιμέναμε μέχρι το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ την Τρίτη 16-5-2017, οπότε μας είχαν υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε η υλοποίηση της ειλημμένης δικαστικής απόφασης. Μάταια όμως!

Σε όλους τους συναδέλφους έγινε φανερό ότι η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ εκμεταλλεύτηκαν την καλή μας πίστη και μας κοροϊδεύουν ψηλό γαζί εδώ και καιρό.

Κι επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι αποφασίσαμε να προσφύγουμε ξανά στα δικαστήρια. Έτσι, την Τέταρτη 17 Μαΐου 2017 καταθέσαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου απαιτώντας την άμεση υλοποίηση της δικαστικής απόφασης, την επαναφορά των μισθών μας στο ύψος του Οκτωβρίου του 2012 και την καταβολή της διαφοράς τόσων ετών.

Είναι βέβαια γνωστό ότι τα δικαστήρια δεν αποδίδουν πάντα δικαιοσύνη. Για αυτό εκτός από τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιήσουμε και τα πραγματικά μας «όπλα».

Αυτά που δεν χρησιμοποιήσαμε όλο αυτό το διάστημα των «διαβουλεύσεων» και της κοροϊδίας.

Κι αυτά τα όπλα δεν είναι άλλα από την οργανωμένη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ. Τότε θα γίνει φανερό ότι ΔΕΥΑΜΒ δεν υπάρχει χωρίς εμάς αλλά μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτούς!