> Voliotaki: Σαββατοκύριακο στη Βυζίτσα

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Σαββατοκύριακο στη Βυζίτσα

Διονύσης Σταμάτης

Αυτές τις μέρες είμασταν στη Βυζίτσα σε έναν από τους καλύτερους ξενώνες της περιοχής τον ‘Σαμπούκο’ και απολαμβάναμε την εξαίσια θέα, το χωροταξικό οικιστικό Πηλιορείτικο περιβάλλον και την απολαυστική δροσιά που μέχρι και οι Ολύμπιοι θεοί θα ζήλευαν ακόμη.

Εκεί στην αυλή του ξενώνα ήρθε στην παρέα μας και ένας Γάλλος μηχανικός υπολογιστών που ζει στο Παρίσι και πιάσαμε κουβέντα για πολιτιστικά αλλά και πολιτικά, οικονομικά δρώμενα της εποχής.

Μας είπε: « δεν μπορώ να το πιστέψω ότι ακόμη εσείς στην Ελλάδα ζείτε με αξιοπρέπεια
και δεν ζητιανεύετε στους δρόμους και στις πλατείες γιατί στο Παρίσι όλα τα ΜΜΕ μας πληροφορούν ότι πεθαίνετε της πείνας».

Ακόμη μια βρώμικη προπαγάνδα εναντίον των Ελλήνων του απάντησα. Τα Ευρωπαϊκά κανάλια πληροφόρησης περιμένουν τα αποτελέσματα σε κάθε σύνοδο κορυφής και βγάζουν αυθαίρετα αποτελέσματα, μπορεί να μας πιέζουν μέχρις εσχάτων οι Γερμανοί για γενικό ξεπούλημα αλλά η αξιοπρέπεια και η ομορφιά της χώρας αντέχει στις πιέσεις εκείνων που ως αρπακτικά περιμένουν την τελική παράδοση, αλλά ο Έλληνας έχει περάσει πολύ χειρότερα και πάλι θα ανταπεξέλθει.

Μη ξεχνάς φίλε μου Γάλλε ότι ήρθε και η σειρά σας, ο Μακρόν άλλα έταξε μα κάνει εκείνα που τον πρόσταξε η Μέρκελ τραβώντας του το αυτί στη σύνοδο κορυφής. Ήδη παραιτήθηκε ο αρχηγός του Γαλλικού στρατού…

Δεν έχω ξαναδεί συνέχισε ο Γάλλος τέτοια καλοσύνη, τέτοια ευγένεια, και εξυπηρέτηση από τους ανθρώπους του ξενώνα, μέχρι γλυκά και φρούτα μας δίνουν και δεν μας χρεώνουν όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πάω με την οικογένειά μου .

Με ξεχνάς εδώ τιμούμε τον Ξένιο Δία του απάντησα και με κοιτούσε έκπληκτος όταν του εξηγούσα για την ελληνική φιλοξενία από αρχαιοτάτων χρόνων.

Σε λίγο δίπλα στην παρέα μας τρείς νεαροί μέσα από παρτιτούρες μουσικής σιγοτραγουδούσαν κομμάτια από το μουσικό έργο του Μπαχ ‘Τα κατά Ματθαίον Πάθη του Ιησού’. Κάνουμε πρόβα μας είπαν διότι θα δώσουμε παράσταση αύριο το βράδυ στο χώρο Εσπερίδες του συνεταιρισμού εκεί στο παλιό σχολείο.

Ναι ήρθαν πολλοί καλλιτέχνες από τα κρατικά ωδεία αλλά και από Αμερική διότι αυτή την εβδομάδα έχουμε τις εκδηλώσεις ‘Unlimited Music and Art’ εδώ στη Βυζίτσα. Υπάρχει και τζαζ, πιάνο για 4 χέρια και πολλά άλλα μουσικά δρώμενα.

Τα βλέπεις, είπα στο Γάλλο που είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό και δεν πίστευε τι έβλεπε και τι άκουγε.

Μόλις επιστρέψω στη Γαλλία θα πω σε όλους ότι η Ελλάδα είναι υπερήφανη, αξιοπρεπής , ο πολιτισμός της είναι πρότυπο και τυχερός όποιος μπορεί να την επισκεφτεί και να δει με τα ίδια του τα μάτια τη χώρα όπου οι αρχαίοι Αχαιοί, Ίωνες , Αιολείς και Δωριείς καθιέρωσαν τις αρχές της δημοκρατίας. Είστε η συνέχεια του πολιτισμού της Δύσης.

Είναι καλά εκεί στη Βυζίτσα