Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Αιχμές ΤΣΙΠΡΑ κατά ΔΙΚΑΣΤΩΝ...


"Δεν βοηθούν, αλλά προστα-
τεύουν τους εργοδότες".
Εξαγγελία για «φρένο» 

στα μπλοκάκια.
ΒΙΝΤΕΟ...Νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από το υπουργείο Eργασίας, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ρύθμιση για όσους εργοδότες θέλουν να μετατρέψουν τα «μπλοκάκια» σε μισθωτούς εργαζόμενους.

Ξεκινώντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όταν υπάρχει βούληση δεν φοβάσαι τη σύγκρουση με κακομαθημένους εργοδότες» και αναφέρθηκε στα πρόστιμα που κλήθηκαν να πληρώσουν συστημικές τράπεζες.

Αναφερόμενος στο θέμα των «εγκλωβισμένων εργαζόμενων», ο ίδιος είπε ότι «οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα - και επειδή υπάρχει φαινόμενο της τακτικής δικαιοσύνης που δεν βοηθάει προστατεύοντας τους εργοδότες - σχεδιάζεται πρόγραμμα για ενίσχυση των εργαζόμενων και επανεκπαίδευσή τους».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με την Εφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας, προέβλεψε την επιτάχυνση των ρυθμών μείωσης των ποσοστών ανεργίας στο επόμενο διάστημα.

Οι επιλογές που κάναμε, να δώσουμε την ευθύνη σε ανθρώπους που ήταν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα συμφέροντα, παράγουν αποτελέσματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και σε αυτό που εμείς ορίζουμε ως επιτυχία.

Πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στην εικονική ανάπτυξη, με δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και διαλυμένο κοινωνικό κράτος, και στην ανάκαμψη που έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων», σημείωσε.«Για άλλους, είναι πιο σημαντική είδηση η άνοδος του Χρηματιστηρίου ή η αναβάθμιση από έναν οίκο αξιολόγησης. 

Για εμάς, πιο σημαντική θετική είδηση είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας», ανάφερε ο πρωθυπουργός.

«Τον Απρίλιο, η ανεργία υποχώρησε στο 21,7%. Είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμη το ποσοστό αλλά είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2012, έχοντας εμφανίσει μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εχουμε επίγνωση ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εικόνα καταστροφής στην αγορά, αλλά έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι θα μειώνεται η ανεργία πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως», τόνισε.

Θα ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι απαραίτητο και κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των εργαζόμενων.

Στόχος μας είναι το σώμα αυτό να εντείνει τους ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουμε παρανομίες, στρεβλώσεις εις βάρος των εργαζόμενων».

Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, είτε όντας απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε είναι σε επίσχεση εργασίας. 

Πολλές φορές, το πλαίσιο και η δικαιοσύνη δεν βοηθούν, προστατεύοντας τους εργοδότες.

Σημείωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση και την επανεκπαίδευση των εργαζόμενων. 

Σε πρώτη φάση, θα καλύψει 50.000 εργαζόμενους, είπε.

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, θα αποκλείονται επιχειρήσεις που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση.