> Voliotaki: Ερχεται «τέλος πλαστικής σακούλας» από το 2018...

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ερχεται «τέλος πλαστικής σακούλας» από το 2018...

Πλαστικές σακούλες
Παρελθόν θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 
η δωρεάν χρήση πλαστικής σακούλας, π.χ. 
στα ψώνια.

Οι πολίτες θα πληρώνουν ένα τέλος το οποίο θα αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική Οδηγία που προβλέπει ότι ώς το τέλος του 2019 θα αναλογούν 90 σακούλες ανά άτομο και ώς το 2025 θα μειωθούν στις 40.

Στη χώρα μας σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 242 σακούλες ανά άτομο.

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου, αλλά και των υπόλοιπων σχεδιασμών για την ανακύκλωση των σκουπιδιών, ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης που έχουν τη βασική αρμοδιότητα σε αυτόν τον τομέα.

«Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Πολιτεία για να αυξηθεί η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή και η μείωση των αποβλήτων ώστε να φτάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους», τόνισε και διαπίστωσε ότι «δυστυχώς η απόδοση της χώρας μας είναι πολύ χαμηλή».

«Είναι θέμα εθνικής σημασίας», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, και εξέφρασε επιφυλάξεις για τους στόχους.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, που εκπροσώπησε την ΕΝΠΕ, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι, κινδυνεύουμε με νέα πρόστιμα, τα οποία με βάση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατανέμονται στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Με το νομοσχέδιο ορίζονται αυστηρότεροι όροι για το ασυμβίβαστο της συμμετοχής σε ένα συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης και σε μια εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων.

Απαγορεύεται ρητά η διανομή κερδών από συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης στους μετόχους του και το αποθεματικό των συλλογικών συστημάτων ανακύκλωσης δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει στο τέλος του έτους το 35% των ταμειακά διαθέσιμων συνολικών εσόδων του.

Η συγκεκριμένη πρόταση, που έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συστημάτων, τα οποία κατηγόρησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος για παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα...

efsyn.gr