> Voliotaki: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Νόμος μη λειτουργικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Νόμος μη λειτουργικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Εντονη κριτική σχετικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο χαρακτήρισε μη λειτουργικό, άσκησε στη διάρκεια της ομιλία του σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Μπουκώρος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θα περιμέναμε ένα νομοσχέδιο πιο γενναίο, πιο μοντέρνο, πιο  αποτελεσματικό και πιο αντικειμενικό. Αλλά τι είδους γενναιότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιό σας, όταν εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καταγράψει μια καθαρή θέση τα τρία τελευταία χρόνια, όταν εξαιρούνται πάνω από 50 κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, όταν εξαιρείται ο αγροτικός κόσμος και οι αγροτικές επιχειρήσεις.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μεγάλη αποτύπωση στο ΑΕΠ, χαρακτηρίζει την ίδια μας την οικονομία, μια οικονομία πρωτογενούς τομέα που θέλουμε να αναπτύξουμε για να βγούμε από την κρίση, με τα αγροτικά μας προϊόντα να παίρνουν υπεραξία. Όταν εξαιρούμε λοιπόν όλη την αγροτική παραγωγή από αυτό το νομοσχέδιο και πλήθος άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, απευθυνόμαστε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι.

Περιμέναμε ένα νομοσχέδιο πιο μοντέρνο. Τι μοντέρνο νομοσχέδιο, όμως, είναι αυτό που απαιτεί χαρτούρα, δεκάδες δικαιολογητικά, τα οποία θα κατατίθενται με το συμβατικό τρόπο, δημιουργώντας ένα νέο χαρτοβασίλειο, το συστατικό δηλαδή της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί την Ελλάδα, αναμένοντας μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Πρώτα έπρεπε οι υπηρεσίες σας να δημιουργήσουν αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα και στη συνέχεια να καταθέσετε το νομοσχέδιο. Εδώ εσείς παρουσιάζεστε να βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο.

Θα περιμέναμε ένα νομοσχέδιο πιο αποτελεσματικό. Τι κάνετε τώρα κύριε Υπουργέ; Καλείτε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν την αίτηση για ένταξη στο νομοσχέδιο. Η γραφειοκρατία, η οποία θα δημιουργηθεί για επτά μήνες, ένα ή δύο χρόνια, θα τους καλύπτει. 

Θα υπάρξει μια απόλυτη ακινησία. Κατ’ αυτό τον τρόπο, πέραν όλων των άλλων, νοθεύετε και τον ανταγωνισμό. Διότι ο επαγγελματίας ή ο επιχειρηματίας που πλήρωνε τις υποχρεώσεις του, θα έχει να ανταγωνιστεί έναν επιχειρηματία για διάστημα 1,5 χρόνο, 2 ή 3 χρόνια, ο οποίος θα παγώνει ουσιαστικά τις οφειλές του και θα μπορεί να τον ανταγωνιστεί με εντελώς διαφορετικούς όρους και ενδεχομένως να τον οδηγήσει και στο λουκέτο.

Θα περιμέναμε ένα νομοσχέδιο πιο αντικειμενικό, κύριε Υπουργέ. Δεν μπορεί να περάσει η διάταξη για αίτηση σε επόμενη χρήση. Είναι σαν να οδηγούμε τις επιχειρήσεις να μαγειρέψουν τα στοιχεία της τελευταίας χρήσης. 

Αυτό είναι αυτονόητο. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Αυτό είναι μια αλλοίωση. Εκτός αν στόχος σας είναι να συγκεντρώσετε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, να τις οδηγήσετε σε μια ιδιότυπη αιχμαλωσία μέχρι τις επόμενες εκλογές και να απευθύνεστε σε αυτούς ως δήθεν σωτήρες.

Όμως κύριε Υπουργέ, από εσάς ιδιαίτερα περιμέναμε κάτι πιο μοντέρνο, πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο, πιο προσαρμοσμένο στην ευρωπαϊκή και στην αμερικάνικη πραγματικότητα. Αυτό το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστικά βαλκανικά, αν μου επιτρέπετε.

Μη συμπεριφέρεστε αλαζονικά, λέγοντας ότι είστε οι πρώτοι που αντιμετωπίζετε  το ιδιωτικό χρέος. Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με την αφετηρία της κρίσης το 2008, προστάτευσε και τις καταθέσεις και την πρώτη κατοικία των Ελλήνων αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

Ακολούθησε η κ. Κατσέλη, η οποία βελτίωσε έναν νόμο της Ν.Δ., στη συνέχεια ο επονομαζόμενος «νόμος Δένδια» και τέταρτο νομοθέτημα είναι το δικό σας που ασχολείται με το ιδιωτικό χρέος.


Μια προτροπή κύριε Υπουργέ. Φτιάξτε το καλύτερο. Έχετε το χρόνο. Είναι ανάγκη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.»