Σε κριτική προς την κυβέρνηση και τη
διαπραγματευτική της πρακτική, ανάλωσε
το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.
Όπως είπε, η κυβέρνηση στήνει εξεταστικές, αντί θεάματος, διότι δεν μπορεί να προσφέρει άρτο.
Αναφερόμενος στην πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία για την περίοδο 1997-2014, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «θέαμα».
«Τα πράγματα είναι απλά: άρτο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει και αντί θεαμάτων προσφέρει εξεταστικές επιτροπές...
Θέλετε εξεταστική; Καμία αντίρρηση. Να υπογράψουμε κι εμείς, με έναν όρο όμως: να μπει στην περίοδο διερεύνησης και το 1996 και τα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης».
Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση ξεκινά την εξεταστική από το 1997 και όχι από το 1996, διότι «τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ήταν ο νυν υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και θέλετε να αποφύγετε τη διερεύνηση».
Και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ανοίξατε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου».
Επίσης, καταφέρθηκε και εναντίον του Νίκου Παππά:
«Εάν ουδέν μεμπτό προκύψει, για να χρησιμοποιήσω και μία φράση του κ. Παππά για τα εξωτικά του ταξίδια με ιδιωτικά λίαρ τζετ, τόσο το καλύτερο».
Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση στο χώρο της Υγείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι είναι «σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ, τα νοσοκομεία στέκονται χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, η πρωτοβάθμια περίθαλψη καταρρέει, ενώ οι οφειλές στον ΕΦΚΑ αυξάνονται».
«Βατερλό η συμφωνία της Μάλτας»
Σύμφωνα με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, η διαπραγμάτευση συνιστά άτακτη υποχώρηση, αυτογελοιοποίηση και παράδοση της κυβέρνησης στους δανειστές.
«Εκτός όμως από άτακτη υποχώρηση, συνιστά το βατερλό μίας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται» ανέφερε.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση σαν θρίαμβο ενώ κάποιοι μίλησαν για τέλος της λιτότητας», συμπλήρωσε.
Όπως επισήμανε, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι «οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και περισσότερο για τους ασθενέστερους και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης».
Επίσης, υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν κόστος τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της χωρίς κάτι χειροπιαστό στο χρέος.
Όπως είπε, η πολιτική της κυβέρνησης έχει κοστίσει στην ελληνική οικονομία 12 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε επίσης ότι το εκλογικό ποσοστό της κυβέρνησης, και πολύ περισσότερο τα ποσοστά που καταγράφουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα στις δημοσκοπήσεις, τους αφαιρούν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και για μία ακόμη φορά ζήτησε εκλογές.
«Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. Και να κλείσει η αξιολόγηση, που είναι και το πιθανότερο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται», είπε.