Άρθρο φωτιά για την κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα που αναγκάζει τους Έλληνες ασθενείς να αναζητούν θεραπεία και νοσηλεία σε γειτονικές χώρες φέρνει στο φως η εφημερίδα Hurriyet.
Μάλιστα όπως τονίζει πολλοί είναι οι Έλληνες κυρίως των νησιών του Αιγαίου λόγω της εγγύτητας που έρχονται για νοσηλεία σε τουρκικά νοσοκομεία, καθώς στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να βρουν τα απαιτούμενα φάρμακα.
Η κρίση που πλήττει την Ελλάδα από το 2010 έχει πλέον σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, επισημαίνει η εφημερίδα και φιλοξενεί δηλώσεις ασθενών, που απευθύνονται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία προκειμένου να βρουν τα απαιτούμενα φάρμακα.
Ο Νίκος, καρκινοπαθής, λέει πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Ασθενείς από την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα ή τα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να βρουν φάρμακα για την χημειοθεραπεία τους. Τα νοσοκομεία στην Αθήνα λόγω των συνεχών περικοπών αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Ένας γιατρός από την Θεσσαλονίκη δηλώνει στην εφημερίδα: «Γενικά, το πρόβλημα με τον καρκίνο εστιάζεται σε δύο σκευάσματα. Υπό κανονικές συνθήκες, η τιμή τους είναι σε λογικά επίπεδα. Όμως, τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να βρούμε τα φάρμακα αυτά στην Ελλάδα, γιατί οι εταιρείες δεν τα φέρνουν πια, φοβούμενες ότι το κόστος τους δεν θα ξεπληρωθεί ποτέ από το Δημόσιο».
«Όμως οι Έλληνες γιατροί καταγγέλλουν ότι πρόβλημα δεν έχουν μόνο οι καρκινοπαθείς. Οι ελλείψεις είναι πολλές, σε πολλά είδη, στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Την ίδια ώρα, υπό την πίεση των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέες περικοπές», λέει η εφημερίδα.
«Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι οι πολιτικές λιτότητας θα σταματήσουν ειδικά στον τομέα της Υγείας» δηλώνει ένας γιατρός στην Χουριέτ και συνεχίζει: «Η κρίση στα ελληνικά νοσοκομεία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της αποτυχίας του Τσίπρα. Πολλοί ασθενείς πηγαίνουν είτε στην Βουλγαρία, είτε στα Σκόπια, είτε στην Τουρκία καθημερινά για να εξυπηρετηθούν».
«Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μια τεράστια έκρηξη στο φόρτο εργασίας των οδοντιάτρων στη Μακεδονία. Αν τα Δωδεκάνησα έχουν αρχίσει να προτιμούν την Τουρκία για πολλούς πολίτες των βασικών υπηρεσιών υγείας» καταλήγει.