> Voliotaki: Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ για τη ΦΕΤΑ δεν είναι παρά το πλεόνασμα ΠΑΝΙΚΟΥ της Κυβέρνησης

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ για τη ΦΕΤΑ δεν είναι παρά το πλεόνασμα ΠΑΝΙΚΟΥ της Κυβέρνησης

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα.

Ωστόσο, παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.

Ειδικά για τη φέτα, οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αστήρικτοι.  Πρώτον στο δικό μας γήπεδο πλήρη κατοχύρωση, καμία παραχώρηση. Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο Ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε.. Η μόνη δυνατότητα είναι να εξάγει η Ε.Ε., δηλ. η Ελλάδα, φέτα στον Καναδά.

Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές.  Αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία καθώς:
- ο Καναδάς δέχεται τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ
- από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
- σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά ( ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης “Made in Canada”)
- κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada.

Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής)..

Δηλαδή, το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη. 

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς.

Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Η Ιταλία και η Γαλλία, που αντιμετώπιζαν ακριβώς το ίδιο θέμα, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι τα ιταλικά και γαλλικά τυριά  ασιάγκο, φοντίνα, γκοργκοντζόλα και μίνστερ θα απολαμβάνουν στην καναδική αγορά την ίδια ακριβώς προστασία όπως η ελληνική φέτα.

Για τη Νέα Δημοκρατία η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι στο επίκεντρο του σχεδίου για τον αγροτικό τομέα, όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τις 9 θεσμικές δράσεις και στόχους που παρουσίασε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής για την αγροτική ανάπτυξη.


*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου