Να αποσύρουν το «Τσεσμέ» άρον - άρον τη στιγμή που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως πως θα παρέμενε στο Αιγαίο για άγνωστο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν οι Τούρκοι.
Η Άγκυρα μάζεψε το ωκεανογραφικό πλοίο πίσω στα Δαρδανέλια μετά και από την τελευταία εξέλιξη με τους δυο Τούρκους κομάντος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη στο newsbeast.gr, η ελληνική πλευρά έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα το οποίο ελήφθη από την Άγκυρα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό με την κωδική ονομασία «Αναπνευστήρ 1/17» η εθνική τεχνική άσκηση μεσαίας κλίμακας έβγαλε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα υποβρύχια του ελληνικού στόλου στα ανοιχτά.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείο Ναυτικού η άσκηση ήταν προγραμματισμένη και έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικού Αιγαίου Πελάγους, νοτίου Κρητικού Πελάγους και στη θαλάσσια περιοχή Κυθήρων, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες, ωστόσο η ύπαρξη και μόνο τόσων ελληνικών υποβρυχίων εκτός λιμένων ίσως να έβαλε σε δεύτερες σκέψεις το αντίστοιχο τουρκικό επιτελείο.
«Χαρτοπόλεμος» Ελλάδας - Τουρκίας για το «Τσεσμέ»
Οι περιοχές αρμοδιότητας της Ελλάδας για την εκπομπή αγγελιών NAVTEX προς τους ναυτιλλόμενους έχουν καθιερωθεί από τη δεκαετία του ’80 με αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (International Maritime Organization - ΙΜΟ), στο πλαίσιο συνδιασκέψεών του, στις οποίες συμμετείχε και η Τουρκία, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), με αφορμή την αγγελία NAVTEX υπ’ αριθμόν 248/17, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας.
Το ΓΕΝ υπενθυμίζει ότι με την ίδια διαδικασία έχει καθιερωθεί το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητας και λοιπών κρατών της Μεσογείου.
Προσθέτει δε ότι σε κάθε περίπτωση, το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες για την ασφάλεια των ναυτιλλόμενων με απόλυτη συνέπεια και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στην Ελλάδα από τον IMO.
Νωρίτερα σήμερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα ενημερωτική οδηγία (ΝΑVTEX) με την οποία απέρριπτε αντίστοιχη ελληνική. Με αυτή υποστήριζε ότι στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης.
Την Πέμπτη, η ελληνική πλευρά εξέδωσε την NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνου, στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει ΝAVTEX γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.
Η αλληλουχία των NAVTEX που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες δείχνει την εμμονή της Άγκυρας να καταπατήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες.
Η ελληνική πλευρά είχε απαντήσει στην με αριθμό 244/17, της Τουρκίας η οποία την εξέδωσε χωρίς να έχει την σχετική αρμοδιότητα, προκειμένου να ενημερώσει για την έξοδο του ωκεανογραφικού Τσεσμέ το βόρειο Αιγαίο.
Στην Ελληνική NAVTEX η Τουρκία απάντησε με την νεότερη ΝAVTEX 248/17 που αναφέρει πως «Στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ.
Μην λαμβάνετε υπ' όψιν τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς. Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ασφάλεια των ναυτιλομένων».
Το νέο «μέτωπο» στα ελληνοτουρκικά μετά την απόσυρση του «Τσεσμέ» από το Αιγαίο, φαίνεται ότι μετατίθεται στην υπόθεση των δύο Τούρκων κομάντος που παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές.