Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται ότι έρχονται στο Κυπριακό.
Η κυπριακή Βουλή προχώρησε αιφνιδιαστικά στην έγκριση τροπολογίας για ενδοσχολικές εκδηλώσεις για την επέτειο του δημοψηφίσματος του 1950 με το οποίο οι Κύπριοι ζητούσαν ένωση με την Ελλάδα. Πλέον με νόμο θα τιμάται στα σχολεία η επέτειος του δημοψηφίσματος για την ένωση με την Ελλάδα.
Πρόκειται για μήνυμα της Ελλάδας προς την Άγκυρα ότι όλα έχουν ένα όριο, ακόμη και οι διαπραγματεύσεις;
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η Ένωση παραμένει στην ατζέντα καθώς λύση με την Τουρκία δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι χάνεται με αίμα ξανακερδίζεται μόνο με αίμα. Άλλωστε η Τουρκία θέλει εσαεί τον Στρατό κατοχής στην Κύπρο ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νέα τουρκική βάση στην περιοχή των Κοκκίνων.
Τι μπορεί να οδήγησε σε αυτή την απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», από τις θέσεις που παρουσίασε πρόσφατα σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν (σε τεχνοκρατικό επίπεδο), οι τουρκικές θέσεις κωδικοποιούνται ως εξής:
Πρώτον: Να παραμείνουν οι εγγυήσεις μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, για πάντα.
Δεύτερον: Η διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων θεωρείται ως «εκ των ων ουκ άνευ» για «την ίδρυση νέας κατάστασης πραγμάτων» στο νησί. Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, αυτό καθίσταται αναγκαίο» για τη διαφύλαξη της πολιτικής ισότητας και της παρουσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Τρίτον: συνδέει η Άγκυρα το θέμα με την ομαλή λειτουργία της «Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου», που σημαίνει, όπως υποδεικνύουν, με την ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων και την ομαλοποίηση της κατάστασης ευρύτερα.
Τέταρτον: η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται εγγυήσεις από κανένα διεθνή οργανισμό, ιδιαίτερα από την ΕΕ. Αυτό έχει καταστεί σαφές και προς τις Βρυξέλλες.
Πέμπτο: στις συζητήσεις επιμένουν στη στάθμευση ενός στρατιωτικού αποσπάσματος στην Κύπρο σε μόνιμη βάση. Τη θέση αυτή είχαν μεταφέρει από την Άγκυρα σε Αθήνα και Λευκωσία οι Αμερικανοί δια της τότε υφυπουργού Βικτόρια Νιούλαντ. Οι Τούρκοι ζητούν τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί, στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούν στο νησί οι Βρετανοί. Να είναι, δηλαδή, κυρίαρχη. Σημειώνεται συναφώς με εκτιμήσεις που υπάρχουν με βάση και σχετική πληροφόρηση, οι Τούρκοι προετοιμάζουν για βάση την περιοχή των Κοκκίνων καθώς προσφάτως έχουν προβεί σε αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους.
Όπως γίνεται αντιληπτό ίσως η Ένωση να είναι η μόνη λύση…
Η τροπολογία είχε υποβληθεί από το ΕΛΑΜ και υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του Κέντρου (ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ- Συμμαχία Πολιτών – Αλληλεγγύη – Οικολόγοι) ενώ ο κυβερνών ΔΗΣΥ τήρησε αποχή και το ΑΚΕΛ την καταψήφισε.
Στις ελεύθερες περιοχές οι αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στην υιοθέτηση θέσεων του ΕΛΑΜ από τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, αλλά και στο γεγονός ότι μία τέτοια τροπολογία είναι δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 διδάσκεται στα σχολεία στο μάθημα της ιστορίας, ούτως ή άλλως.
Στη λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους αναμένεται να υιοθετηθεί και σχετικό «ψήφισμα», καταδίκης της τροπολογίας που ενέκρινε η Κυπριακή Βουλή, ενώ πληροφορίες που δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένες αναφέρουν ότι μια από τις προτάσεις του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, είναι και η καθιέρωση εορτασμού για την έναρξη της δράσης της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, προφανώς ως αντίποινο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, στη συνεδρίαση της λεγόμενης «βουλής» που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει τεθεί θέμα «ψηφίσματος» για την απόφαση της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος και αναζητείται κοινά αποδεκτή ορολογία από τα κόμματα.
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος στις γραπτές του δηλώσεις, χαρακτήρισε την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ ένδειξη πως όραμα των Ελληνοκυπρίων παραμένει η ένωση και εξέλιξη που υποσκάπτει τη διαδικασία.
Με γραπτή του δήλωση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε πως η απόφαση είναι απαράδεκτη και το μόνο που θα πετύχει θα είναι την ενίσχυση της δυσπιστίας με την οποία οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τους Ελληνοκύπριους.
«Είναι απαράδεκτο πως σε μια περίοδο κατά την οποία προσπαθούμε να ορίσουμε την ημερομηνία μιας δεύτερης διάσκεψης, η ένωση παραμένει στην ατζέντα», σημείωσε, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαφωνήσει δημόσια με την απόφαση και τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να εργαστούν για την αλλαγή της.
Στην ίδια γραμμή και οι υπόλοιποι
Στην ίδια γραμμή με τον Μουσταφά Ακιντζί κινούνται τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα. Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό, τονίζοντας την χρονική συγκυρία κατά την οποία έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μονοπωλεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Από την Παρασκευή, και πριν καν γραφτεί στις εφημερίδες, το θέμα μονοπωλεί τις αναρτήσεις και συζητήσεις Τουρκοκυπρίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη λέξη «ένωσις» να αναγράφεται στα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες (enosis).
Η έγκριση της τροπολογίας του νόμου για εορτασμό στα κυπριακά σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού «είναι ένα ιστορικό λάθος το οποίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλα προβλήματα», σύμφωνα με την λεγόμενη «πρόεδρο της Βουλής» του ψευδοκράτους Σιμπέλ Σιμπέρ.
Η λεγόμενη «Βουλή» του ψευδοκράτους κατά τη σημερινή της συνεδρία συζήτησε το θέμα και ψήφισε ομόφωνα διακήρυξη ενώ ζήτησε την άμεση λήψη πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Έθνη στα οποία -όπως ανακοίνωσε- θα προβεί και σε καταγγελία, σύμφωνα με την κ. Σιμπέρ.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Πόστασι», στη διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η φιλοσοφία της ένωσης ήταν εναντίον της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων σε ένα νησί με δύο κοινότητες, και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρά τα όσα έχει ζήσει εντούτοις πάντα είχε επιδείξει τη θέληση για λύση του Κυπριακού και αυτό διαφάνηκε στο δημοψήφισμα του 2004 αφού ήταν η πλευρά που το αποδέχτηκε ενώ η ελληνοκυπριακή το απέρριψε.
Αναφέρεται ακόμα ότι η λεγόμενη «Βουλή» πάντα στήριζε τις προσπάθειες για λύση και έχει πάρει αποφάσεις για τη στήριξη των διαπραγματεύσεων μέσα στις παραμέτρους του ΟΗΕ ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών στις 11 Φεβρουαρίου 2014.
Η έγκριση της Κυπριακής Βουλής να εορτάζεται το ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία είναι αντίθετη με το κοινό ανακοινωθέν αλλά και τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, προστίθεται.
Αυτή η απόφαση, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί ασέβεια στη φιλοσοφία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα των διαπραγματεύσεων, επηρεάζει αρνητικά το αίσθημα της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων και αυξάνει ταυτόχρονα τις αμφιβολίες για τη στάση της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις.