> Voliotaki: Βαρουφάκης: Τι μου είπε ο Σόιμπλε για την Ελλάδα και το ευρώ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Βαρουφάκης: Τι μου είπε ο Σόιμπλε για την Ελλάδα και το ευρώ

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή CHECKPOINT ALPHA μιλώντας για όλους και για όλα.
Η εκπομπή θα προβληθεί ολόκληρη σήμερα Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει να υπογράψει ένα 4ο μνημόνιο».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το 3ο μνημόνιο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ». Ο Σόιμπλε του είχε πει ότι«δεν υπάρχει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση που να μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν χάσει το κύρος του και υπακούουν στο Βερολίνο».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η πολιτική που ακολουθούσε δεν οδηγούσε εκτός ευρώ και δηλώνει ευρωπαϊστής
Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, ο κ. Βαρουφάκης αποδίδει το Brexit στο γεγονός ότι η Ευρώπη προκάλεσε ασφυξία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015.
Αναφερόμενος στα σχέδια κοπής εθνικού νομίσματος στη Ρωσία δηλώνει ότι «δεν υπήρχε σχέδιο να τυπώσουμε δραχμή στη Ρωσία».
Για τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ότι τον Αύγουστο του 2015 υπέγραψε ό,τι χαρτιά του έφεραν οι θεσμοί και η Τρόικα, ενώ για τους εκπροσώπους των δανειστών επισημαίνει ότι η προαγωγή του Τόμσεν προέκυψε από την αποτυχία του ελληνικού Μνημονίου που ο ίδιος συνέταξε.
Αναφερόμενος στο πρώτο Μνημόνιο θεωρεί ότι αυτό βούλιαξε την Ελλάδα στη χρεωκοπία, έσωσε όμως τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, επισημαίνει ότι για να απελευθερωθεί η Ελλάδα από το χρέος χρειάζεται ένα μετριοπαθές πρόγραμμα, το οποίο μπορούσε να υποστηριχθεί στη βάση λογικών επιχειρημάτων. «Έπρεπε να πούμε δεν υπογράφουμε, θα κουρέψουμε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ», τονίζει.
‘Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, θα τινασσόταν στον αέρα η ποσοτική χαλάρωση και όλη η στρατηγική για τη διάσωση του ευρώ.
«Το δεύτερο που θα έπρεπε να γίνει ήταν ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών ώστε να μην σταματήσουν οι συναλλαγές στην Ελλάδα όταν θα έκλειναν οι τράπεζες» προσθέτει.
Ο ίδιος αναφέρεται και στο παρασκήνιο όλων των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015 που συμμετείχε, αλλά και της συνέντευξης τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν του ψιθύρισε «you ‘ve just killed the troika» προκαλώντας το επιφώνημα του κ. Βαρουφάκη.
Αναφερόμενος στον Σόιμπλε, σημειώνει πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε πει ότι οι εκλογές δεν επιτρέπεται να αλλάξουν το οικονομικό πρόγραμμα μίας χώρας. «Τότε του απάντησα ότι με αυτή τη λογική, χώρες που είναι πτωχευμένες δεν πρέπει να κάνουν εκλογές».
Για το αν έχει μετανιώσει που ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ λέει ότι δεν το μετάνιωσε καθόλου αλλά παραδέχτηκε ότι στην Τελεκόνφερανς στις 24 Φεβρουαρίου, έπρεπε να έχει διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση.
«Η λίστα που παρουσίασα είχε αντικατασταθεί κατά 30% και είπαν ότι η λίστα δεν υποκαθιστά το μνημόνιο αλλά θα προστεθεί στο μνημόνιο. Το λάθος μου ήταν ότι δήλωσα ότι απορρίπτουμε αυτήν την ερμηνεία αλλά υπέγραψα την έγκριση για επέκταση της συμφωνίας.»
Παράλληλα, κατηγορεί τον Τσίπρα ότι «έδωσε το χέρι του στον καρχαρία ελπίζοντας ότι δεν θα τον φάει ολόκληρο γιατί θα χορτάσει με το χέρι».
Ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει και όσα συνέβησαν στη Ρίγα στις 26 Απριλίου του 2015, όπου, υπήρξε, όπως υποστηρίζει , ειλημμένη απόφαση για την απομόνωση της Ελλάδας μέσω εκείνου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να του αφαιρέσει τη διαπραγμάτευση.
Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τονίζει «είχαμε ένα κοινό μέτωπο. Εδώ και ενάμισι χρόνο κάνει πράγματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν έχω επικοινωνία μαζί του».
«Εκτός Ελλάδας ο πόλεμος ήταν ωραίος. Ο δύσκολος και τρισάθλιος πόλεμος ήταν εντός της χώρας», καταλήγει.