«Η αξιοπιστία της χώρας τραυματίστηκε
από την κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, η οποία το 2004 ζήτησε να γίνει απογραφή των στατιστικών στοιχείων, για να αρχίσει αμέσως μετά την αλλοίωση τους και να οδηγήσει τη χώρα στη δημοσιονομική εκτροπή του 2009 και την αύξηση του δημόσιου χρέους από τα 180 δισ. στα 300 δισ. ευρώ», αναφέρει απάντηση του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στην κριτική που ασκήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με το μνημόνιο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, χθες το βράδυ στο ΕΒΕΑ.
Εκεί παρουσιάστηκε η αγγλική έκδοση του συλλογικού τόμου «The Greek Political Economy: 2000-2015» από το «Ρεύμα Σκέψης», το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens και τις εκδόσεις Λιβάνη.
Το Κίνημα υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι για τα πλαστά στατιστικά στοιχεία της περιόδου Καραμανλή μιλάνε τόσο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της Τρόικας, έκθεση την οποία αρνήθηκαν να ψηφίσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, απαριθμεί αναλυτικά τα συγκεκριμένα μέτρα που πήρε το πρώτο τρίμηνο της θητείας της, Οκτώβριος 2009- Ιανουάριος 2010, για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες, επισημαίνοντας ότι είναι μύθος ότι δεν αντέδρασε.
Ακόμη, το Κίνημα τονίζει, ότι αυτό που ζητούσαν όλο και πιο επιτακτικά οι αγορές, ήταν μια εγγύηση, ότι εάν τα πράγματα έφταναν στα άκρα, η Ευρωζώνη δεν θα επέτρεπε την πτώχευση ενός κράτους-μέλους.
«Αυτού του είδους η δέσμευση δεν υπήρχε, μία δέσμευση που ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, μετά την αλλαγή του προέδρου της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει την πρόσβαση στις αγορές και να υποχρεωθεί σε αναγκαστικό δανεισμό».
Όσο για την κριτική ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ευθύνεται για τα μνημόνια, ο αντίλογος του Κινήματος αναφέρει:
«Αν κάτι δεν ήταν - και δεν είναι μονόδρομος, είναι η παραμονή της χώρας μέχρι σήμερα, σε καθεστώς μνημονίων.
Γιατί; Γιατί αυτό ήταν το αποτέλεσμα της άρνησης των πολιτικών δυνάμεων για συνεννόηση και συναίνεση.
Ήταν αποτέλεσμα όσων αρνήθηκαν και αρνούνται να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το μικροκομματικό και προσωπικό όφελος.
Ήταν αποτέλεσμα των σεναρίων συνωμοσίας που εξυφάνθηκαν για να απαλειφθούν ευθύνες.
Ήταν αποτέλεσμα των δυνάμεων που ακόμα και σήμερα αντιπαλεύονται τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα, αλλά οδύρονται κροκοδείλια για τους νέους που φεύγουν.
Η παραμονή της χώρας σε μνημόνιο μέχρι σήμερα, κατέστη μονόδρομος από τη στάση της αντιπολίτευσης, για να γίνουν πρωθυπουργοί οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας».