Ο νυν υπουργός Παιδείας σε όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης επιζητά τον διάλογο και τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.
Θεωρεί, όπως λέει σήμερα στη συνέντευξή του στην “Α”, ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουν τελικά οι αλλαγές είναι “να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το νήμα των μεταρρυθμίσεων σε μια κατεύθυνση που δεν θα κόβεται κάθε φορά με αλλαγή κυβέρνησης”.
Θεωρεί, όπως λέει σήμερα στη συνέντευξή του στην “Α”, ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουν τελικά οι αλλαγές είναι “να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το νήμα των μεταρρυθμίσεων σε μια κατεύθυνση που δεν θα κόβεται κάθε φορά με αλλαγή κυβέρνησης”.
Όποιος πολίτης αυτής της χώρας έχει κάποια χρονάκια στην πλάτη του έχει βαρεθεί να ακούει τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας να αναγγέλει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Όχι μόνο όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις, αλλά και όταν άλλαζε ο υπουργός στην ίδια κυβέρνηση ήθελε οπωσδήποτε να αφήσει το στίγμα του, έστω κι αν το μόνο που έκανε να ήταν να αλλάζει -δραστικά ή λιγότερο δραστικά- τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ενίοτε, και απότομα, από τη μία χρονιά στην άλλη.
Ο νυν υπουργός Παιδείας, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του, αποφάσισαν τουλάχιστον σ’ αυτό το ζήτημα να πρωτοτυπήσουν.
Ξεκαθάρισαν εγκαίρως ότι η θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και ο νέος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα αφορά τα παιδιά που θα μπουν την επόμενη σχολική χρονιά στην Α΄ Λυκείου, ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανένας. Κι αν καταφέρει να υλοποιήσει τα όσα οραματίζεται -με προϋπόθεση και τη συνεργασία των λειτουργών της εκπαίδευσης-, τότε μπορεί η επόμενη γενιά μαθητών να τελειώσει ένα σχολείο που να μην είναι ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, μια... αγγαρεία, ειδικά για τα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων, που ξοδεύουν την ενέργειά τους στα φροντιστήρια.
Βέβαια, η προσπάθεια είναι δύσκολη, εδώ και δεκαετίες έτσι έχει στηθεί το ελληνικό σχολείο και πλάι του η βιομηχανία της παραπαιδείας. Αλλά, κάποια στιγμή, αυτή η κατάσταση πρέπει να αρχίζει να αλλάζει, με σταθερό και όχι καταιγιστικό ρυθμό, μήπως και η αλλαγή αποδειχτεί αυτή τη φορά μόνιμη.
Άλλωστε, ο νυν υπουργός Παιδείας σε όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης επιζητά τον διάλογο και τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Θεωρεί, όπως λέει σήμερα στη συνέντευξή του στην “Α”, ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουν τελικά οι αλλαγές είναι “να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το νήμα των μεταρρυθμίσεων σε μια κατεύθυνση που δεν θα κόβεται κάθε φορά με αλλαγή κυβέρνησης”. Το στοίχημά του είναι να σταματήσει αυτό το “ράβε - ξήλωνε¨των τελευταίων σαράντα χρόνων και είναι αποφασισμένος να το κερδίσει.