Καθαρές αλλά διακριτές σχέσεις με την Πολιτεία ζήτησε από τους βουλευτές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών υπογράμμισε όπως είχε κάνει και στην αρχική του τοποθέτηση «πως στην ποιμαντική της Εκκλησίας δεν υπάρχει η λέξη χωρισμός».
Μάλιστα, απαντώντας σε «αιχμηρές» τοποθετήσεις κυρίως βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του ΚΚΕ ο προκαθήμενος συμφώνησε πως πρέπει να υπάρχουν «διακριτοί ρόλοι», «αλλά και καθαροί…»
Αναφορικά με τον «χωρισμό» Εκκλησίας-Κράτους σημείωσε με νόημα πως « στην ποιμαντική μας δεν υπάρχει η λέξη χωρισμός. Αυτός που φεύγει – φεύγει μόνος του…» και αποσαφήνισε πως «η Εκκλησία δεν ήρθε για να καταλύσει το Νόμο, το κράτος ή τη Βουλή…»
Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε ουσιαστικά να τεθούν στην άκρη «οι ιδεοληψίες που μας σπρώχνουν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση» γιατί «το καράβι βουλιάζει κι αν το καράβι βουλιάξει βουλιάζουμε όλοι και δεν θα γλιτώσει κανένας…»
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, χαιρέτισε αυτή την πρώτη συμμετοχή της Εκκλησίας σε εργασίες της Βουλής μιλώντας για μια «χαραμάδα συνεργασίας» και «μια σπίθα που άναψε». Αναφορά που εκλήφθηκε από πολλούς βουλευτές ως σαφέστατο μήνυμα μετά την ταραγμένη σχέση Εκκλησίας–κυβέρνησης που είχε δημιουργηθεί επί υπουργίας Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη. Άλλωστε, η αναφορά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην συνομιλία που είχε με το νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και το σχόλιο του ότι «έχουμε να κάνουμε πολλά και καλά εάν πάμε έτσι…» ήταν δηλωτική του μηνύματος που θέλησε να δώσει
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος είχε και μια απάντηση προς τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία όταν του έθεσε το θέμα «των φωνών μίσους εντός της Εκκλησίας». Ο κ. Ιερώνυμος της απάντησε πως «ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του» σημειώνοντας πως «ακόμα και εάν θεωρώ ότι κάποιος είναι σε λάθος γραμμή, θα του το πω μεν, αλλά δεν μπορώ και να του κόψω το κεφάλι…»
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αναφέρθηκε και στις αναφορές των βουλευτών που εξήραν το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και της αλληλεγγύης που έχει επιδείξει η Εκκλησία σημειώνοντας ¨ποιος διερωτήθηκε πως μπορεί η Εκκλησία και προσφέρει χιλιάδες γεύματα καθημερινά, φάρμακα και δωμάτια σε φοιτητές; Ποιοι είναι αυτοί που μας βοηθάνε για να τα πραγματοποιήσουμε όλα αυτά;»
Παράλληλα χαρακτήρισε όσα γράφονται για μεγάλη περιουσία της Εκκλησίας ως «παραμύθι» λέγοντας πως «εδώ δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τους ναούς» και πρόσθεσε «η περιουσία είναι μικρή αλλά τεράστιας αξίας…» εννοώντας την πνευματική της διάσταση.