> Voliotaki: Συνταγματική η τροπολογία...

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Συνταγματική η τροπολογία...

Από πρόσφατη διαμαρτυρία απολυμένων καθαριστριών στη Θεσσαλονίκη
για τους συμβασιούχους ΟΤΑ...

Αυθαίρετες οι απολύσεις συμβασιούχων που έπρεπε να παραμείνουν στην εργασία με τις ρυθμίσεις Βερναρδάκη, κανένα ζήτημα «αντισυνταγματικότητας» της τροπολογίας για την αυτοδίκαιη παράταση ατομικών συμβάσεων έως τις 31/12/2017 στον τομέα καθαριότητας των ΟΤΑ.

Αυτή είναι η ουσία του περιεχομένου της διευκρινιστικής εγκυκλίου που υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κ. Πουλάκη, και η οποία θα σταλεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.

Επειτα από την αναστάτωση που προκλήθηκε στην τάξη των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή παλαιότερη (του περασμένου Απρίλη) πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στελέχη του υπουργείου αποσαφηνίζουν κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.»: δεν υφίσταται κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας, ούτε 24μηνος περιορισμός στην παραμονή στην εργασία εργαζομένων με την παράταση Βερναρδάκη.

Η εγκύκλιος έχει στόχο την αποσαφήνιση διατάξεων δύο νόμων που αφορούσαν συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας.

Η μία (άρθρο 43, ν. 4430/2016) αφορά τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας (καθώς και εστίασης, σίτισης και φύλαξης) κτιρίων σε όλες τις υπηρεσίες του λεγόμενου «στενού» δημόσιου τομέα (πρόβλεψη που ήρθε να αντικαταστήσει την πρακτική της ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε εργολάβους).
Χρονικοί περιορισμοί

Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόταν ρητά ότι οι συμβάσεις θα διαρκούν το πολύ 24 μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

Η δεύτερη (άρθρο 16, ν. 4429, λεγόμενη «τροπολογία Βερναρδάκη»), η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της αυτοδιοικητικής επικαιρότητας, αφορά την αυτοδίκαιη παράταση ατομικών συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων έως τις 31/12/2017 (πλην όσων δίμηνων συμβάσεων συνάφθηκαν μετά τις 1/1/2016).

Οπως υπέπεσε στην αντίληψη του υπουργείου Εσωτερικών, οι απολύσεις συμβασιούχων σε φορείς της Αυτοδιοίκησης (ανάμεσα στις οποίες και αυτές στον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με πληροφορίες) έγιναν με βάση την πρώτη διάταξη, χωρίς αυτό να προκύπτει ή να επιβάλλεται από τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επίσης, οι χρονικοί περιορισμοί που προβλέπονται στον ν. 4430/2016 δεν αφορούν συμβάσεις που παρατάθηκαν νομοθετικά με την τροπολογία Βερναρδάκη, εξηγεί η εγκύκλιος, λύνοντας έτσι τον... γρίφο που είχε δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό γύρω από ένα ζήτημα που δέχτηκε χιλίων ειδών διαφορετικές ερμηνείες.

Επικαλούμενοι την επίμαχη πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί φορείς, ακόμη και η ΚΕΔΕ έλεγαν ότι οι διατάξεις «προσκρούουν στο Σύνταγμα», με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται πλέον στους δήμους να απασχολούν τους ίδιους συμβασιούχους πέραν των 24 μηνών. 


Σε πολλούς δήμους, το 24μηνο έχει ήδη παρέλθει για τους συμβασιούχους.

Στο μεταξύ, με τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγας Γεροβασίλη, δίνεται η δυνατότητα σε όσους αυτοδιοικητικούς φορείς έχουν διενεργήσει προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού για το 2017 και έχουν προχωρήσει στην έκδοση οριστικών πινάκων κατάταξης, να μεταθέσουν τις προσλήψεις του προσωπικού αυτού για το 2018, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό παρατείνοντας τις συμβάσεις όσων απασχολούν ήδη.

Βέβαια, οι φορείς δύνανται να προχωρήσουν στις προσλήψεις εντός του 2017 υπό δύο όμως προϋποθέσεις: α) να το επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους, β) να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν αντιστοιχεί με το πάγιο αίτημα του κλάδου για άμεσες μαζικές προσλήψεις.
Με δηκτικό τρόπο

Ακόμη, οι εργαζόμενοι σχολιάζουν με άκρως δηκτικό τρόπο ότι οι δήμαρχοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ενεργοποιώντας τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου».

«Οσο φεύγουν οι εργαζόμενοι από τον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας τόσο οδηγούνται οι υπηρεσίες αυτές στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και είναι πολλοί οι δήμαρχοι που το θέλουν αυτό. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας...


Στέργιος Ζιαμπάκας, efsyn.gr