> Voliotaki: Το ΥΠΕΞ απαντά στο παραλήρημα Ράμα...

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Το ΥΠΕΞ απαντά στο παραλήρημα Ράμα...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΠΕΞ
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών


κάνει λόγο για παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων και ναρκοθέτηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας σε ανακοίνωσή του σχετικά με την τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού όσο και του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατεδάφιση οικιών ομογενών στη Χειμάρρα.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών πως «η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου», απαντά: 

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους. 

Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει πως πρόκειται «για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».

Σχολιάζοντας επίσης τις χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων το ΥΠΕΞ τονίζει ότι αυτές «παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη. 

Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Facebook στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η μετέπειτα ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα είχε, σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, κυρίως αλβανικό πληθυσμό, κάτι ωστόσο που «δεν την καθιστά απολύτως αλβανική πόλη».