Καταγγελίες για προνομιακή μεταχείριση και αθέμιτο ανταγωνισμό
Μη έχοντας εναλλακτικές λύσεις, ούτε περιθώρια ελιγμών και διαπραγμάτευσης, πάνω από το 70% των πιστωτών της αλυσίδας Μαρινόπουλος συναινεί στην υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει κούρεμα των υποχρεώσεων της.
Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για την ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης, με την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.
Μετά την αποδοχή του σχεδίου από τους προμηθευτές και τη διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας πιστωτών, αναμένεται να υπογραφεί άμεσα, το τελικό επίσημο κείμενο της συμφωνίας.
Ποια θα είναι η χασούρα των προμηθευτών;
Με την υλοποίηση του σχεδίου και το κούρεμα των υποχρεώσεων της αλυσίδας κατά 50%, υπολογίζεται ότι οι προμηθευτές της θα χάσουν περί τα 280-320 εκατ. ευρώ. Θα εισπράξουν όμως μετρητοίς το ίδιο ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% των απαιτήσεων τους.
Παρενέργειες στην αγορά
Κι ενώ η δρομολόγηση της διάσωσης προκαλεί αισθήματα ανακούφισης στην αγορά, δεν λείπουν και οι επικριτικές φωνές.
Παράγοντες του εμπορίου κάνουν λόγο για «προνομιακή μεταχείριση» και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εις το «όνομα της διάσωσης», κυρίως από άλλους ανταγωνιστές.
Όπως σημειώνουν, δημιουργείται «προηγούμενο» και «δεδικασμένο», το οποίο ενδέχεται να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν κι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, ανταγωνίστριες του σχήματος Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη.
Οι αλυσίδες αυτές βρίσκονται τώρα σε μειονεκτική θέση και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν ειδικές συμφωνίες με τους προμηθευτές τους, ώστε να καλύψουν τη διαφορά ανταγωνιστικότητας που δημιούργησε το deal.
Διαδικασία και χρονοδιάγραμμα
Η εκδίκαση της αίτησης για την ένταξη της Μαρινόπουλος ΑΕ στο άρθρο 99 έχει αναβληθεί για τις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό συνεπάγεται παράταση τουλάχιστον κατά ένα μήνα του καθεστώτος προστασίας της εταιρείας από τους πιστωτές της.