Η λύση-πακέτο στην οποία καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και την εξωδικαστική διευθέτηση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, φαίνεται πως τελικά δεν περιλαμβάνει άμεσο «κούρεμα» των χρεών.
Η λύση που προκρίνεται, προβλέπει το «πάγωμα» ενός μεγάλου τμήματος των οφειλών, που η χρονική του διάρκεια θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε επιχείρησης. Στη ρύθμιση για το «πάγωμα» των χρεών θα περιλαμβάνονται αποκλειστικά οι εταιρίες που κρίνονται
βιώσιμες, βάση των ανάλογων μελετών που θα διενεργούνται, ενώ η μοίρα των μη βιώσιμων θα είναι… κακή, καθώς θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.
Μιλώντας με την γλώσσα της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς, η εφαρμογή του μέτρου της εκκαθάρισης, χωρίς δεύτερες σκέψεις και ευκαιρίες, θα δρομολογήσει επί της ουσίας το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, που αυτή τη στιγμή στενάζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Όσες βιώσιμες επιχειρήσεις ενταχθούν στη ρύθμιση του «παγώματος» των οφειλών και επιδείξουν καλή «συμπεριφορά» απέναντι στους πιστωτές, καταβάλλοντας απρόσκοπτα τις ανάλογες δόσεις, τότε θα μπορούν να ελπίζουν μετά από το πέρας κάποιων ετών και στη διαγραφή χρέους.
Δύο οι κατηγορίες των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων
Στις πολύ μικρές και επιχειρήσεις και τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Στην διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση.