> Voliotaki: Σαρωτικό «πογκρόμ» του SSM στις διοικήσεις των τραπεζών -Ζητούν παραιτήσεις, σε Πειραιώς, Alpha, ETE, Attica bank

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Σαρωτικό «πογκρόμ» του SSM στις διοικήσεις των τραπεζών -Ζητούν παραιτήσεις, σε Πειραιώς, Alpha, ETE, Attica bank

Ο SSM ζητάει σε όλες τις επιτροπές των τραπεζών να προεδρεύουν ξένοι τραπεζίτες εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το ελληνικό banking έχει περάσει στον έλεγχο των ξένων.
Σαρωτικό πογκρόμ άνευ προηγουμένου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί βρίσκεται σε εξέλιξη με εντολή του SSM του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαικών τραπεζών.
Με βάση αξιόπιστη πηγή με αφορμή και αιτία την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, την επιστολή του ΤΧΣ για την στελέχωση των επιτροπών των τραπεζών και των nomination committee που εξόργισε τον SSM αλλά και η γενική πεποίθηση των δανειστών ότι οι έλληνες τραπεζίτες «παίζουν παιχνίδια με πολλούς» δρομολογούνται οι εξής ραγδαίες διοικητικές εξελίξεις.
Ο SSM ζητάει σε όλες τις επιτροπές των τραπεζών να προεδρεύουν ξένοι τραπεζίτες εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το ελληνικό banking έχει περάσει στον έλεγχο των ξένων.
Ο SSM ζητάει το ΤΧΣ να διοικείται από ξένους και στις ελληνικές τράπεζες να διοικούνται από ξένους... ουσιαστικά αυτό είναι το καθαρό μήνυμα.
Οι αλλαγές χρειάζονται όταν γίνονται με στόχο την ανανέωση αλλά εδώ πλέον οι αλλαγές λαμβάνουν την μορφή πογκρόμ σε ακραία μορφή.
1)Στην Πειραιώς παραιτείται ο πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας και αναλαμβάνει προσωρινή πρόεδρος ηΧαρίκλεια Απαλαγάκη εκτελεστικό στέλεχος της Πειραιώς.
2)Στην Εθνική αφήνουν κάποιο χρονικό περιθώριο για την αντικατάσταση του Λεωνίδα Φραγκιάδακη από CEO μετά την αποχώρηση της Λούκα Κατσέλη σε ορίζοντα λίγων μηνών.
3)Αν... επιμείνει ο SSM στο θέμα των 4 εκτελεστικών μελών του ΔΣ της Alpha bank να μειωθούν σε 3...τότε το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δήμος Μαντζούνης.
4)Υπάρχει εντολή όλη η διοίκηση της Attica bank – πλην της Πουσκούρη που προσφάτως ανέλαβε πρόεδρος – να παραιτηθεί.
Θα παραιτηθεί και ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος ο διευθύνων σύμβουλος.
5) Χάθηκε ο έλεγχος του ΤΧΣ – Πως μεθοδικά ο SSM και οι δανειστές αλλάζουν το status quo – Μάλλον δεν θα έρθει ο Πολωνός
O έλεγχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει χαθεί.
Ο έλεγχος του ΤΧΣ περνάει σε ξένους.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κατ΄ ανάγκη αρνητική αλλά σίγουρα δεν είναι και θετική για την ελληνική πλευρά.
Το ΤΧΣ είναι ένα Ταμείο που έχει μετοχές στις ελληνικές τράπεζες, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχείων των ελλήνων φορολογουμένων.
Γιατί να έρθουν ξένοι να ελέγξουν το ΤΧΣ, είναι σαν να μην αναγνωρίζουν ότι οι έλληνες θα τα καταφέρουν ή ότι δεν ασκούν τα καθήκοντα τους με συνετό τρόπο.
Γιατί όμως αναφέρουμε ότι χάθηκε ο έλεγχος του ΤΧΣ;
Στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ήδη συμμετέχουν 3 ξένοι και κατέφθασε και 4ο μέλος ξένος.
Νέο μέλος στο Γενικό Συμβούλιο θα είναι μια Γερμανίδα τραπεζίτης.
Εν τω μεταξύ έχει ήδη αντικατασταθεί η εκτελεστική επιτροπή το ΤΧΣ δεν έχει διευθύνοντα σύμβουλο ή αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.
Αν αναλάβει νέος CEO ο πολωνός Marek Belka τότε θα είναι οριστικός ο έλεγχος του ΤΧΣ.
Πάντως νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας ο Marek Belka και πρώην πρωθυπουργός....δεν είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στο ελληνικό ΤΧΣ...
Δεν αποκλείεται μεν αλλά δεν είναι και οριστικό.
Ωστόσο η αναπληρωτής CEO πιθανότατα θα είναι Ουγγαρέζα.
Το ΤΧΣ περνάει με βελούδινο τρόπο στον έλεγχο των ξένων και μετά....θα καταλάβουμε όλοι τι σημαίνει αυτό.,
Για την ώρα θεωρούμε ότι και αν περάσει το ΤΧΣ στους ξένους τι έγινε.
Όμως στην πορεία θα ασκηθεί πολύ μεγάλη πίεση στο ελληνικό banking.
Πολύ μεγαλύτερη από ότι έχει εκτιμηθεί.
www.bankingnews.gr