> Voliotaki: «Ρωσία, εάν ακούς»... - Ο Τραμπ προσκαλεί τον Πούτιν για κατασκοπεία στην Χίλαρι

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

«Ρωσία, εάν ακούς»... - Ο Τραμπ προσκαλεί τον Πούτιν για κατασκοπεία στην Χίλαρι

Η ενθάρρυνση Τραμπ στη Ρωσία να προχωρήσει επί της ουσίας σε κυβερνοκατασκοπεία αποτελεί άλλη μία παράξενη στιγμή στο μυστήριο γύρω από το εάν η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να επηρεάσει την έκβαση της προεδρικής αναμέτρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επίμαχες δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ήλθαν εν μέσω ερωτήσεων σχετικά με την κυβερνοεπίθεση στους servers του της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC), με τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να έχουν
ενημερώσει τον Λευκό Οίκο πως θεωρούν πιθανό ότι επρόκειτο για έργο της ρωσικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σχετική έρευνα του FBI.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο NBC News ότι είναι πιθανόν η Ρωσία να επιχειρεί να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές.

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι Ρώσοι εισβάλουν στα συστήματά μας, όχι μόνο στα κυβερνητικά αλλά και τα ιδιωτικά. Ποια ήταν τα κίνητρα ως προς τη διαρροή [των email της Εθνικής Επιτροπής] δεν μπορώ να πω άμεσα.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν» δήλωσε.

Η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον έχει «δείξει» τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την υποκλοπή και διαρροή χιλιάδων e-mail του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «παράλογες» τις κατηγορίες περί ρωσικής εμπλοκής και καλεί τις ΗΠΑ να βρουν μόνες τους τη λύση στο σκάνδαλο της υποκλοπής.

Ως προς το «κάλεσμα» Τραμπ στη Ρωσία να υποκλέψει τα προσωπικά email της Κλίντον, η εκστρατεία της αντέδρασε σε υψηλούς τόνους με τον σύμβουλο Τζέικ Σάλιβαν να δηλώνει ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας τονίζοντας:

«Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία ενθαρρύνει ενεργά μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύσει την πολιτική του αντίπαλο».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από ειδικούς σε θέματα πληροφοριών και δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και Ρεπουμπλικάνων πολιτικών.

Στελέχη της εκστρατείας του Τραμπ επιχειρούσαν λίγες ώρες αργότερα να «μαζέψουν» τη δήλωση με αναρτήσεις στο Twitter, και ο ίδιος ο Τραμπ επανήλθε την Πέμπτη ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για ένα «σαρκαστικό» σχόλιο. «Φυσικά και ήμουν σαρκαστικός» είπε μιλώντας στο Fox News.

«Όμως έχουμε 33.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία διαγράφτηκαν, και το πραγματικό πρόβλημα είναι τι ειπώθηκε σε αυτά τα email της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC)», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα υποκλαπέντα μηνύματα της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks.

Οι διαρροές δείχνουν ότι η ηγεσία των Δημοκρατικών ευνόησε την Κλίντον έναντι του Μπέρνι Σάντερς (ενώ θα έπρεπε να ήταν ουδέτερη] στην κούρσα για το χρίσμα -αποκαλύψεις που οδήγησαν στην παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς μόλις πριν αρχίσει το συνέδριο που έδωσε επίσημα το χρίσμα στην Χίλαρι Κλίντον.

Στην συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο Τραμπ άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί, εφόσον βρεθεί στον Λευκό Οίκο, την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσική Ομοσπονδία -κίνηση η οποία μαζί με τις ρωσική στήριξη των αυτονομιστών της Ουκρανίας έβαλε στον «πάγο» τις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση και οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων εκ μέρους ΗΠΑ και ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν θα αναγνώριζε την Κριμαία ως «ρωσική επικράτεια» και θα προχωρούσε σε άρση των κυρώσεων, ο Τραμπ είπε: «Ναι, θα το εξετάσουμε αυτό. Θα το εξετάσουμε» για να προσθέσει ότι θέλει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία «για να πάμε και να κατατροπώσουμε το Ισλαμικό Κράτος μαζί».

Η απροθυμία του Τραμπ να καταδικάσει κατ' οποιονδήποτε τρόπο τη Ρωσία για οτιδήποτε ενίσχυσε τα ερωτηματικά σχετικά με ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος το αρνήθηκε, λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει επενδύσεις στη Ρωσία δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Πούτιν -τον οποίο πάντως εκθειάζει σταθερά για την ηγεσία του λέγοντας ότι ο δυνατός Πούτιν δεν έχει κανέναν σεβασμό για τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ τον ίδιο θα τον σέβεται.

«Δεν έχω καμία σχέση με τον Πούτιν. Δεν του έχω μιλήσει ποτέ, δεν γνωρίζω τίποτα γι' αυτόν εκτός του ότι θα με σέβεται» δήλωσε φροντίζοντας να προσθέσει πως «δεν νομίζει ότι ο Πούτιν τρέφει κανέναν σεβασμό για την Χίλαρι Κλίντον.

«Ελπίζω ότι θα τα πάμε πολύ καλά με τον Πούτιν γιατί θα ήταν τέλειο να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία» σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, είπε για να φθάσει στο απόλυτο μηδέν χρησιμοποιώντας δια της... πλαγίας (ρωσικής) οδού το ρατσιστικό «νέγρος» για τον Ομπάμα.

«Ο Πούτιν έχει πει πράγματα τον τελευταίο χρόνο που είναι άσχημα πράγματα. Ανέφερε τη λέξη 'ν' μία φορά. Σοκαρίστηκα που τον άκουσα να αναφέρει τη λέξη 'ν'. Ξέρετε ποια είναι η λέξη 'ν', σωστά;

Την ανέφερε. Σοκαρίστηκα. Είναι απόλυτη έλλειψη σεβασμού για τον πρόεδρο Ομπάμα. Πρώτον, δεν του αρέσει. Και δεύτερον, δεν τον σέβεται. Πιστεύω ότι θα σέβεται τον πρόεδρό σας εάν εκλεγώ και ελπίζω ότι θα του αρέσω»...