Η Ελλάδα από τον Ιούνιο άρχισε να δίνει στους Ρώσους, οι οποίοι δεν έχουν παραβιάσει το καθεστώς θεωρήσεων, βίζες που ισχύουν στη ζώνη Σένγκεν με διάρκεια τριών έως πέντε ετών, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Άλα Μανίλοβα.
«Οι τουρίστες, που δεν έχουν παραβιάσει το καθεστώς θεωρήσεων, θα μπορούν να παίρνουν τώρα βίζα πολλαπλής χρήσεως που θα ισχύει από 3 έως 5 χρόνια», δήλωσε η κ. Κουντουρά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Νωρίτερα η κ. Κουντουρά δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι από τις αρχές του χρόνου οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40%.
Με βάση τις ροές αυτές, αναμένεται ότι εφέτος η Ελλάδα με τις παραλίες της θα γίνει ο κύριος θερινός προορισμός για τους Ρώσους, που θα υποκαταστήσει από αυτή την άποψη την Τουρκία.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μόσχα Ιωάννης Πεδιώτης συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι όροι, για να πάρει κάποιος βίζα πολλαπλής χρήσεως, εκτός από τα απαραίτητα έγγραφα.
«Μέχρι τώρα δίναμε βίζες πολλαπλής χρήσεως που ισχύουν για ένα χρόνο, αλλά από τον Ιούνιο αρχίσαμε να δίνουμε βίζες που ισχύουν για τρία χρόνια, και για πέντε εάν κάποιος δεν έχει παραβιάσει το καθεστώς βίζας», συμπλήρωσε μετά τη δήλωση της υπουργού.
Η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις που αφορούν την έκδοση βίζας, τα οποία δημιουργήθηκαν στις αρχές Απριλίου στο προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, ήταν τεχνικού χαρακτήρα. «Το πρόβλημα οφείλονταν στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαμε τότε.
Όμως τώρα ενισχύσαμε το προσωπικό του προξενείου με 70 νέους συνεργάτες και για την έκδοση βίζας χρειάζονται 48 ώρες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι τώρα όλοι οι τουρίστες που απευθύνονται στο προξενείο για να πάρουν βίζα, θα την παίρνουν εντός 48 ωρών από την στιγμή που υποβάλλουν τα απαραίτητα έγραφα», πρόσθεσε η κ. Κουντουρά.
Η ίδια διαβεβαίωσε, ότι το προξενείο είναι έτοιμο να αντέξει και μια αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για έκδοση βίζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η Άλα Μανίλοβα, παρατήρησε ότι βλέπει την Ελλάδα ως την υπ αριθμόν ένα χώρα- συνεργάτη για τη Ρωσία στον τομέα της υποδοχής Ρώσων τουριστών. «Εφέτος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τη ροή Ρώσων τουριστών. Πρωτίστως, αυτό έχει σχέση με το αφιερωματικό έτος.
Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι για μας η υπ’ αριθμόν ένα χώρα- συνεργάτης. Η εμπειρία μας λέει ότι κάθε αφιερωματικό έτος αναβαθμίζει τις σχέσεις και τις θέτει σε νέα τροχιά. Πρόκειται για ισχυρότατη ώθηση που αφορά πάντα την ποιότητα και το εύρος των σχέσεων.
Στην δεδομένη περίπτωση, αφορά την προώθηση των τουριστικών ανταλλαγών», υπογράμμισε η κ. Μανίλοβα.
Η Ρωσίδα υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της Μεσογείου, διεκδικούν τις ροές τουριστών που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο.
«Παρότι η Ελλάδα ανταγωνίζεται σκληρά τις άλλες χώρες της Μεσογείου, οι ευκαιρίες που έχει είναι πολύ μεγάλες.
Tο βασικό της πλεονέκτημα είναι η πεποίθηση των Ρώσων πολιτών ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ζεστός καιρός αλλά και μια ζεστή φιλόξενη ατμόσφαιρα», παρατήρησε η κ. Μανίλοβα.
Το 2016 ανακηρύχθηκε ως Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και αντίστοιχα ως Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Οκτώβριο του 2013.
Κατά τη διάρκεια του 2016, στο πλαίσιο αυτού του γεγονότος θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 100 εκδηλώσεις.
Το αφιερωματικό έτος, είναι αφιερωμένο στο τουρισμό, τον πολιτισμό, την τέχνη, την οικονομία, την πολιτική, την επιστήμη και την τεχνολογία.