> Voliotaki: Ο βουλευτής που... λατρεύει να προκαλεί

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ο βουλευτής που... λατρεύει να προκαλεί

Πέρυσι το καλοκαίρι είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον Νίκο Χουντή λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το Μνημόνιο, ενώ φέτος πήρε τη «σκυτάλη» από τη Βασιλική Κατριβάνου (η οποία παραιτήθηκε μετά την ψηφοφορία της Κυριακής). 
Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις το διάστημα αμέσως μετά την είσοδό του στη Βουλή ήταν μάλλον... ταραχώδες, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο σχολιάζει τα γεγονότα.
Την προηγούμενη εβδομάδα ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τη στιγμή που μπήκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Με μια διχαστική παρέμβαση ουσιαστικά έβαλε στο στόχαστρο τους ψηφοφόρους του «Ναι» στο δημοψήφισμα, προκαλώντας αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και «πάρτι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μία φράση που χρησιμοποίησε στο άρθρο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη σπίθα, που άναψε το φιτίλι. Ουσιαστικά το... μήνυμα ήταν πως η κυβέρνηση ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο «για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους ''Μενουμευρωπαίους'' και αυτό ακριβώς κάνει».
 Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε σειρά σχολίων από την αντιπολίτευση, με την πολιτική συζήτηση να κινείται μεταξύ «ταξικού πολέμου» και «εμφυλιοπολεμικού κλίματος».
Επικριτής των εύπορων
Την επόμενη ημέρα ο Γιώργος Κυρίτσης επανήλθε με νέες δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να αλλάξει την ουσία όσων αρχικά είχε πει, παρά την έκταση που, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε το θέμα. 
Επεσήμανε πως εννοούσε τις εύπορες κοινωνικές ομάδες «που έδωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δυνάμεις του ''Ναι'' στο δημοψήφισμα και τα χαμηλότερα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου».
Oι υποστηρικτές του «Μένουμε Ευρώπη» είναι το αγαπημένο αντικείμενο σχολιασμού του Γιώργου Κυρίτση.
Oι υποστηρικτές του «Μένουμε Ευρώπη» είναι το αγαπημένο αντικείμενο σχολιασμού του Γιώργου Κυρίτση.
Οι υποστηρικτές του «Μένουμε Ευρώπη» δεν παύουν να είναι αγαπημένο αντικείμενο σχολιασμού του Γιώργου Κυρίτση. Και μπορεί αυτήν τη φορά οι δηλώσεις να πήραν μεγάλη έκταση, ωστόσο και στο παρελθόν είχε διατυπώσει ανάλογες απόψεις. 
Δεν είναι τυχαίο πως λίγους μήνες πριν άρθρο του είχε τίτλο «ας κάνουν μια θυσία οι ''πάση θυσία''».
Εκεί ανέπτυσσε ανάλογο σκεπτικό, λέγοντας πως «έχουμε κρίση και κάποιος πρέπει να την πληρώσει. Και το λογικό είναι να αρχίσουν να την πληρώνουν και οι ''Μένουμε Ευρώπη''. Οχι για λόγους ρεβανσισμού, ούτε φυσικά επειδή "δεν είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ"». 
Στο συγκεκριμένο κείμενο έλεγε πως «όταν λέμε ''Μένουμε Ευρώπη'' εννοούμε όχι αυτούς που ψήφισαν ''Ναι'' στο δημοψήφισμα αλλά τους πιο εύπορους».
Αλλά και η περσινή είσοδός του στη Βουλή είχε συνδυαστεί με μία δήλωση που συζητήθηκε ιδιαιτέρως. Ηταν καλοκαίρι του 2015 όταν παραιτήθηκε ο Νίκος Χουντής για να πάει στην Ευρωβουλή και τη θέση του παίρνει ο Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος καλείται να ψηφίσει το Μνημόνιο.
Ο τρόπος που σχολίασε αυτό το γεγονός σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί... συμβατικός. «Η αποψινή ήταν η πιο εξευτελιστική στιγμή στη ζωή μου από τότε που κατουρήθηκα στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού. 
Οι πρώτες λέξεις που είπα ως βουλευτής ήταν ένα ΝΑΙ σε κάτι που δεν πιστεύω, ψήφισα Μνημόνιο, αισθάνομαι άρρωστος» ήταν το σχόλιό του... Και αυτή η παρέμβαση είχε προκαλέσει μπαράζ σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου και λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχε υπογράψει κείμενο με 16 ακόμα βουλευτές όλων των τάσεων για τα εσωκομματικά (κάποιοι μάλιστα στην πορεία επέλεξαν να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ). 
Θεωρείται πως είναι κοντά στο προεδρικό «μπλοκ», διατηρώντας ωστόσο ιδιαίτερους δεσμούς και με την κίνηση των «53».
Πριν «αντικαταστήσει» τη Βασιλική Κατριβάνου στη Βουλή (καθώς ήταν ο πρώτος επιλαχών του κυβερνώντος κόμματος στη Β' Αθηνών) είχε αναλάβει εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό. 
Πρόκειται για ένα κρίσιμο πόστο, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα το θέμα ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Η σχέση του 51 ετών Γ. Κυρίτση με την Αριστερά ξεκινά στα μαθητικά του χρόνια, όπου οργανώνεται στον Ρήγα Φεραίο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξαρχειώτης με καταγωγή από την Ηπειρο και την Αχαΐα έχει πολύχρονη θητεία στη δημοσιογραφία. Εχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο ραδιόφωνο, με την «Αυγή» να αποτελεί την πιο μακροχρόνια «σχέση» στον ελληνικό Τύπο.
Στη στήλη με τίτλο «Κακοήθειες» αποτελούσε δίδυμο με τον καλό του φίλο Αγγελο Τσέκερη, που πλέον βρίσκεται στο Γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου. Πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία είχε εργαστεί ως μαρμαράς και ως υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο.
'Αισθάνομαι άρρωστος'
«Η αποψινή ήταν η πιο εξευτελιστική στιγμή στη ζωή μου από τότε που κατουρήθηκα στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού. 
Οι πρώτες λέξεις που είπα ως βουλευτής ήταν ένα ΝΑΙ σε κάτι που δεν πιστεύω, ψήφισα μνημόνιο, αισθάνομαι άρρωστος» ήταν το σχόλιο του Γιώργου Κυρίτση όταν το καλοκαίρι του 2015 ορκίστηκε βουλευτής και κλήθηκε να ψηφίσει το μνημόνιο.
Πηγή: ethnos.gr