> Voliotaki: Όλη η αλήθεια για τη νομιμοποίηση των «πλαστών» πτυχίων

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Όλη η αλήθεια για τη νομιμοποίηση των «πλαστών» πτυχίων

Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες από την είδηση ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να νομιμοποιήσει πλαστούς τίτλους σπουδών, μαθητών οι οποίοι κατάφεραν να μπουν στο Δημόσιο.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά παράτυπους και όχι πλαστούς, τίτλους σπουδών που είχαν λάβει μαθητές από ιδιωτικά
σχολεία και κυρίως από τις «Σχολές Ευρώπη» και το ΤΕΕ «Τομή» στην Άρτα.

Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc τον Μάιο του 2013, τα πτυχία ήταν μεν νόμιμα, αλλά οι βαθμοί των μαθητών δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές επιδόσεις τους.

Αυτό που εν ολίγοις συνέβαινε, ήταν οι μαθητές να βαθμολογούνται με άριστα, να συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μορίων και να παίρνουν την πολυπόθητη θέση στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως αν σημείωναν ή όχι υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

Τα παράτυπα πτυχία ήταν τουλάχιστον 2.000 είναι όμως άγνωστος ο αριθμός όσων μαθητών μπήκαν και κυρίως όσων συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του εκπαιδευτηρίου «Σχολές Ευρώπη», διαφημιζόταν, μεταξύ άλλων, η επιτυχία της σχολής, ενώ δημοσιεύονταν τα ονόματα των μαθητών που κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στο Δημόσιο.

Μόνο το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδινε στη δημοσιότητα η ίδια η σχολή, διορίστηκαν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ψυχιατρεία ανά την Ελλάδα, σε σώματα ασφαλείας και στον στρατό, ακόμη και στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικά 81 σπουδαστές.

Ο νόμος Γιαννάκου

Το 2007 κι ενώ ήδη το σκάνδαλο ήταν γνωστό, η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.

Οι τίτλοι σπουδών με απλά λόγια, δεν μπορούν να ακυρωθούν παρά να ανακληθούν από εκείνον που τους πιστοποίησε, δηλαδή το Δημόσιο.

Η διαδικασία της επανεξέτασης, όπως εξηγεί στο koutipandoras.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός προβλέπει ότι οι μαθητές θα πρέπει να γράψουν άριστα στις νέες εξετάσεις ώστε να πιστοποιηθεί ότι ο βαθμός που είχαν πάρει για να μπουν στο Δημόσιο, ανταποκρινόταν στις πραγματικές επιδόσεις τους. Όσοι δεν το καταφέρουν θα απολυθούν και θα τιμωρηθούν.

Οι ειδικές πτυχιακές εξετάσεις τη διενέργεια των οποίων προέβλεπε ο νόμος Γιάννακου ήδη από το 2007, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους μαθητές που είχαν μπει στο Δημόσιο κατέχοντας παράτυπους τίτλους σπουδών να παραμένουν στη θέση τους, ενώ ακόμη και μετά το 2007 συνέχισαν να διορίζονται άνθρωποι οι οποίοι κατείχαν παράτυπο τίτλο.

Οι διάδοχοι της Μαριέττας Γιαννάκου δηλαδή, όχι μόνο αδιαφόρησαν παντελώς για τον νόμο αλλά και για τις συνεχείς καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ η οποία είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο, αλλά συνέχισαν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Τα αδικήματα παραγράφηκαν

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου τα δύο σχολεία της Άρτας, τα οποία περιλαμβάνονται σ' εκείνα που έδιναν παράτυπους τίτλους, έκλεισαν, ενώ για την υπόθεση κατηγορήθηκαν συνολικά 24 εκπαιδευτικοί, από τους οποίους δώδεκα ήταν καθηγητές του Δημοσίου, μέλη εξεταστικών επιτροπών.

Η σημαντικότερη κατηγορία που βάρυνε ορισμένους από αυτούς ήταν η «πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους όφελος ανώτερο των 73.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση».

Μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας, κρίθηκε πως οι πράξεις δεν συνιστούν κακούργημα κι έτσι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω παραγραφής, αφού είχε παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία τέλεσης των αδικημάτων.

Ένας από τους κατηγορούμενους μάλιστα, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής του ενός εκ των δύο ΤΕΕ της Άρτας με την εμπλοκή του να έχει προκύψει, έπειτα από μαρτυρίες εκπαιδευτικών, οι οποίες τον καταδείκνυαν ως διαχειριστή του εκπαιδευτηρίου «Σχολές Ευρώπη», παρότι τυπικά η ιδιοκτησία ανήκε αρχικά στο σύζυγό της αδελφής του και στη συνέχεια στην ίδια την αδελφή του, είχε υπάρξει πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, ενώ ήταν καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι άλλος κατηγορούμενος είχε αναλάβει, ενώ ακόμη ήταν σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, θέση επικεφαλής σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές γνώριζαν

Φαίνεται πάντως ότι η πλειονότητα όσων επέλεξε συγκεκριμένα σχολεία τα οποία βρέθηκαν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παράτυπων τίτλων σπουδών, γνώριζαν.

Αυτό προκύπτει από μαρτυρίες γονέων κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης, οι οποίοι έχουν καταθέσει ότι απαιτούσαν από το σχολείο να βάζει καλό βαθμό στα παιδιά τους.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μητέρας μαθητών ιδιωτικού τεχνικού εκπαιδευτηρίου της Άρτας, η οποία ανέφερε: «όταν έγραψα τα παιδιά στο σχολείο, ζήτησα να μπαίνει καλός βαθμός.

Γι’ αυτό πλήρωνα ιδιωτικό σχολείο. Για να βρουν αργότερα δουλειά, διότι για να διοριστεί κάποιος, μετράει ο βαθμός.

Όσοι μαθητές, απ’ όσο γνωρίζω, δεν πήραν καλό βαθμό πήγαν στη διευθύντρια και ζήτησαν πίσω τα χρήματά τους, γιατί θεώρησαν ότι το πτυχίο τους με τόσο χαμηλό βαθμό δεν είχε καμία αξία».

Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

Το ζήτημα που έχει προκύψει τις δύο τελευταίες ημέρες προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι «είναι εξοργιστικό οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, πολιτικές δυνάμεις και ορισμένα ΜΜΕ που εδώ και 10 χρόνια αποκρύπτουν συνειδητά το ζήτημα των παράνομων και παράτυπων τίτλων από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης και των διορισμών των κατόχων στο Δημόσιο για ευνόητους λόγους να εμφανίζονται σήμερα βασιλικότεροι του βασιλέως και να προσποιούνται τους αγανακτισμένους, επειδή τάχα αθωώνονται οι κάτοχοι των παράνομων και παράτυπων τίτλων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουρουτός «αντί να υπάρξει θετική αντιμετώπιση, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησης του καθένα, της πολιτικής βούλησης που δείχνει ένας Υπουργός εφαρμόζοντας επιτέλους την εξαιρετική ρύθμιση του νόμου Γιαννάκου που έμεινε εσκεμμένα ανενεργός εδώ και μια δεκαετία, αλλά και το πόρισμα μιας ανεξάρτητης Αρχής, η είδηση αλλοιώνεται στο βωμό της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με ειλικρινή έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος άρθρο της δημοσιογράφου Ισμήνης Χαραλαμποπούλου με τίτλο «Με εξετάσεις νομιμοποιεί ο Φίλης 2.500 δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία!».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραποιεί βάναυσα την αλήθεια στο βωμό μιας «φτηνής» (και όχι χρήσιμης) αντιπολιτευτικής δημοσιογραφίας που αγγίζει τα όρια της εμπάθειας.

Και η έκπληξή μου αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, διότι το άρθρο υπογράφεται από μια έμπειρη δημοσιογράφο, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα. Η κ. Χαραλαμποπούλου επειδή ξέρει πολύ καλά το Ν. 3577/2007 της Γιαννάκου, αλλά και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το ζήτημα είναι η επανεξέταση των κατόχων των τίτλων και όσων είναι ήδη διορισμένοι και όσων πρόκειται να διοριστούν στο Δημόσιο.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, πολιτικές δυνάμεις και ορισμένα ΜΜΕ που εδώ και 10 χρόνια αποκρύπτουν συνειδητά το ζήτημα των παράνομων και παράτυπων τίτλων από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης και των διορισμών των κατόχων στο Δημόσιο για ευνόητους λόγους (ας δει κανείς τα βιογραφικά και τις πολιτικές ιδιότητες κάποιων εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση), να εμφανίζονται σήμερα βασιλικότεροι του βασιλέως και να προσποιούνται τους αγανακτισμένους, επειδή τάχα αθωώνονται οι κάτοχοι των παράνομων και παράτυπων τίτλων.

Αντί να υπάρξει θετική αντιμετώπιση, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησης του καθένα, της πολιτικής βούλησης που δείχνει ένας Υπουργός εφαρμόζοντας επιτέλους την εξαιρετική ρύθμιση του νόμου Γιαννάκου που έμεινε εσκεμμένα ανενεργός εδώ και μια δεκαετία, αλλά και το πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής, η είδηση αλλοιώνεται στο βωμό της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων

Αναρωτιέμαι: Όλοι αυτοί που σήμερα αναμασούν τη συγκεκριμένη προπαγάνδα:

• Πού βρίσκονταν το 2005, όταν η ΟΙΕΛΕ ανακίνησε το ζήτημα και κατέθεσε μηνύσεις;

• Πού βρίσκονταν, όταν παραγράφονταν τα αδικήματα των 35 εμπλεκόμενων και όταν η ΟΙΕΛΕ ζητούσε τη νομική αναψηλάφιση του θέματος;

• Τι έλεγαν, όταν η Κομισιόν το 2014 «πάγωσε» τη διαδικασία αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων λόγω των παράνομων και παράτυπων τίτλων στην ιδιωτική εκπαίδευση;

• Γιατί δεν πήραν θέση, όταν ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών (ΣΙΕΙΕ) μήνυσε τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, επειδή κατήγγειλε το θέμα των τίτλων και των διορισμών των κατόχων τους στο Δημόσιο στην Κομισιόν (απηυδισμένος από την απόλυτη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων που κάλυπταν τους πραγματικούς ενόχους); Τώρα τάχα θυμήθηκαν το θέμα;

Παρακαλώ ιδιαίτερα τους όψιμους «ενδιαφερόμενους» να σωπάσουν. Διότι εδώ και δέκα χρόνια ποιούσαν την νήσσαν. Αν πράγματι ενδιαφέρονται για το ζήτημα, θα περιμένω μια συνολική τοποθέτηση κομμάτων και ΜΜΕ για την εκτεταμένη διαφθορά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι εδώ θα υπάρξει σιγή ασυρμάτου.

Διότι θίγονται πολλοί και ισχυροί. Και η συγκεκριμένη δημοσιογραφία μόνο αυτούς «σπονσοράρει» συστηματικά κι όχι την αλήθεια, ή τη δικαιοσύνη».