> Voliotaki: Μέγα εθνικό ατόπημα να γίνει το Αιγαίο διμερές θέμα με τις ευλογίες της Μέρκελ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Μέγα εθνικό ατόπημα να γίνει το Αιγαίο διμερές θέμα με τις ευλογίες της Μέρκελ

Θα έχουμε πρόβλημα.Μεγάλο πρόβλημα.Κι αυτό δεν το κατάλαβε προφανώς ο Αλέξης.
Πίσω από τα κερασμένα κουλούρια στη Σμύρνη, τα κεμπάπ και τα λουλούδια,κρύβεται φανερά η πρόκληση της Τουρκίας να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, μέσω της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σε νησιά, θάλασσα και αέρα, με πρόσχημα το προσφυγικό.
Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί τα «ύποπτα» σχέδια των γειτόνων. Δεν έχει αντιληφθεί ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι το Αιγαίο έγινε θάλασσα ψυχών και τώρα προσπαθεί να μοιραστεί την ευθύνη, παίρνοντας επ ευκαιρία κι αλλα σημαντικά "δώρα".   
Η γκάφα για το "casus belli"
Ο κ. Τσίπρας έκανε ένα βασικό λάθος, μιλώντας χθες από τη Σμύρνη για το "casus belli".
Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το "casus belli" «κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, από τη δεκαετία του '60», εξηγώντας πως «δεν συνάδει με τις προσπάθειες για φιλία και συνεργασία».
«Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα ένα μετρό (σ.σ. το casus belli) που αφορά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να πείσω και τον Αχμετ γι' αυτό», είπε στη συνέχεια και πέταξε το «μπαλάκι» στον κ. Nταβούτογλου.
Ωστόσο, το "casus belli" δεν είναι «κατάλοιπο από τη δεκαετία του '60». Συγκεκριμένα, το 1982 ψηφίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που περιελάμβανε την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 12 Ναυτικά Μίλια από την κοντινότερη ξηρά, την στιγμή που η Ελλάδα θεωρούσε χωρικά ύδατα της τα 6 ΝΜ, ενώ το θέμα πήρε διαστάσεις στις 8 Ιουνίου 1995, όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την Τουρκική Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για την αξίωση της Ελλάδας να υιοθετήσει τον νόμο του Διεθνούς Δικαίου.
Η Μέρκελ ευλογεί, Ρώσοι-Αμερικανοί καταδικάζουν και προειδοποιούν
Εν ολίγοις κι αυτό θα φανεί άμεσα τις αμέσως επόμενες ώρες οπότε και η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει, η δική μας διπλωματία ήταν απλώς απούσα στη Σμύρνη,όπως και στη Σύνοδο 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδειχτηκε κατώτερος των περιστάσεων και επιβεβαιώνει πως... βασίζεται μόνο στη Μέρκελ που απλώς συμφωνεί και επικροτεί στο να τα βρουν σε όλα τα επιπεδα παλιά και νέα, Ελλάδα και Τουρκία, αρκεί να επιλύσουν και το προσφυγικό. Ποιος θα το πίστευε πως ο κ. Τσίπρας από το "Go back madam Merkel" θα έστριβε στο "ό,τι πει η Γερμανία".
Από την άλλη πλευρά Ρώσοι αλλά και Αμερικάνοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο υποχώρησης των ελληνικών διεκδικήσεων έναντι των τουρκικών. 
Θεωρούν ουσιαστικά υπάιτιους τους Τούρκους και τους χειρισμούς τους που οδήγησαν στο να μεταβληθεί το Αιγαίο σε υγρό τάφο και αντιδρούν στο γεγονός ότι η υπάιτια Τουρκία τα ζητάει όλα για όλα από μια φοβισμένη ΕΕ και έναν συγκαταβατικό Τσίπρα. 
Δεν είναι τυχαία λοιπόν η επίσκεψη στην Αθήνα της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώριας Νούλαντ.victoria-nuland
Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «θα συζητήσει ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού, με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους». ενώ κύκλοι της αναφέρουν την πρόθεση της να βρεθεί στην Ειδομένη. 
Η Βικτώρια Νούλαντ ασχολείται συστηματικά με τα θέματα του ΝΑΤΟ, με το Κυπριακό, το Σκοπιανό και εσχάτως με το προσφυγικό. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεπίσημα έρχεται να θέσει τόσο στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και να μην συνυπογράψουν σε αυτές.
Ραντεβού σε λίγες ώρες..σε λίγες ώρες που εικάζουμε και ίσως γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να κάνει δηλώσεις στις οποίες θα φανεί ξεκάθαρα ότι τα συζητάμε όλα πλέον με τους Τούρκους, παλιά αλλά και νέα.