Ο νόμος 4307/2014 προβλέπει την υπαγωγή στην έκτακτη διαδικασία ρύθμισης υποχρεώσεων εμπόρων για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα (με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών).
Στο νόμο αυτό μπορεί να υπαχθεί κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική δραστηριότητα, δηλαδή ατομικές επιχειρήσεις και κάθε
μορφής εμπορική εταιρεία (ομόρρυθμη εταιρεία, ετερόρρυθμη εταιρεία, ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης κ.α.),με κύκλο εργασιών έως και 2.500.000 ευρώ κατά τη χρήση που έληξε την 31/12/2013.
Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να διαγράψουν τα χρέη τους που αφορούν αποκλειστικά επιχειρηματικές χορηγήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα τουλάχιστον κατά 50%, επιτυγχάνοντας παράλληλα και πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20% προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ως επιλέξιμοι για να υπαχθούν στην ανωτέρω διαδικασία θεωρούνται οι οφειλέτες που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3869/2010, δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε διαδικασία του Πτωχευτικού Κώδικα και δεν έχουν καταδικαστεί οι ίδιοι οι επαγγελματίες ή οι φορείς της επιχείρησης σε φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία ή απάτη κατά του Δημοσίου.
Οι οφειλές που μπορούν να διαγραφούν πρέπει την 30.6.2014 να βρισκόταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή να ήταν επίδικες ή να ήταν ρυθμισμένες και η διαγραφή αφορά τόκους και κεφάλαιο έως του ύψους των 500.000€ ανά τράπεζα, βάσει προϋποθέσεων που αφορούν στο σύνολο των οφειλής και στο σύνολο της καθαρής περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαγραφή οφειλών από πλευράς πιστωτών είναι προαιρετική (στην υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή να συναινούν οι πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον 50,1 τοις εκατό του συνόλου των απαιτήσεων/χρεών, στο οποίο περιλαμβάνεται τουλάχιστον 50,1 τοις εκατό των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή άλλης μορφής εξασφαλιστική συμφωνία.
Αυτή η συναίνεση των πιστωτών που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των χρεών δεσμεύει και τους υπόλοιπους πιστωτές που εκπροσωπούν τη μειοψηφία των οφειλών ), ωστόσο στην πράξη και από την πορεία ανάλογων υποθέσεων έχει παρατηρηθεί ότι η τράπεζα προχωράει σε ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες λαμβάνοντας υπόψη πληθώρα στοιχείων που θα προσκομίσει ο οφειλέτης όπως η βιωσιμότητα της επιχείρησης, το σύνολο των παρεχόμενων εξασφαλίσεων και η καθαρή περιουσιακή θέση της επιχείρησης.
Η διαδικασία υπαγωγής ακολουθεί τη δικαστική οδό με την κατάθεση σχετικής αίτησης υπαγωγής στο αρμόδιο δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει την έδρα του.
Εν προκειμένω αρμόδιο δικαστήριο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο δικάζει τις αιτήσεις υπαγωγής κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για την ένταξη στις διατάξεις του εν λόγω νόμου είναι η 31η Μαρτίου 2016 και με δεδομένο το πλήθος των δικαιολογητικών που καλείται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος αλλά και την κατάρτιση ενός σχεδίου αποπληρωμής που πρέπει να συγκροτήσει και να καταθέσει με τη βοήθεια των νομικών και οικονομικών του συμβούλων, οι επιλέξιμοι οφειλέτες θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να ευνοηθούν ενός ιδιαίτερα ευνοϊκού αλλά εμφανώς λιγότερα προβεβλημένου νομοθετήματος
Το δικηγορικό μας με γνώση και συνέπεια αναλαμβάνει την υπαγωγή σας στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 4307/2014 για τη ρύθμιση των εμπορικών οφειλών. Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνείστε στο 2421031440 η στο 6944580309