> Voliotaki: Τι περιμένει τον Τσίπρα στο Λονδίνο

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τι περιμένει τον Τσίπρα στο Λονδίνο

Φοβάμαι ότι στις 4 Φεβρουαρίου, που ο πρωθυπουργός θα πάει στο Λονδίνο και θα συναντηθεί με Μέρκελ και Νταβούτογλου στα πλαίσια της διάσκεψης για την Συρία, μήπως και συμβεί το μοιραίο.
Δηλαδή, να συμφωνήσει για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο Ελλάδας – Τουρκίας με δικαιολογία το προσφυγικό. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την Ελλάδα. Το καθεστώς του Αιγαίου αλλάζει.
Βέβαια ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχθεί, αλλά η δύναμη της Μέρκελ μπορεί να τον λυγίσει για μια φορά ακόμα. Η κ. Μέρκελ διαθέτει πολλά όπλα εις βάρος της Ελλάδας: Τα χρήματα, την αξιολόγηση, την Σένγκεν και το χρέος. Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός;
Θα πρέπει να επιμείνει στο «όχι» αντί πάσης θυσίας. Άλλωστε στην περίπτωση αυτή έχει και την βοήθεια των Αμερικανών, που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.
Δεν πιστεύω ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα κάνει βήματα προς τα πίσω στο εθνικό αυτό θέμα. Πράγματι το πιστεύω. Αν, όμως (εάν , λέγω) υποχωρήσει καλύτερα να μην επιστρέψει. Ας μείνει «πρόσφυγας» στο Λονδίνο.