> Voliotaki: Μετά το ΡΕΖΙΛΙΚΙ ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα όσα συμβαίνουν στον Κορυδαλλό

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μετά το ΡΕΖΙΛΙΚΙ ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα όσα συμβαίνουν στον Κορυδαλλό

Greek Foreign Minister Alexis Tsipras in Jerusalem
Το “κράξιμο” κινητοποίησε τον πρωθυπουργό.

Απολογητική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το διεθνές ρεζιλίκι (για ακόμη μια φορά) και μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο δράμα που ζουν οι κρατούμενοι του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στον Κορυδαλλό, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για μελλοντικό σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης σ’ όλες τις φυλακές της χώρας.
Ειδικότερα, μετά από καταγγελίες των κρατουμένων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, μέσα από τον λογαριασμό που έχουν δημιουργήσει στο Twitter με το hashtag #kolastirio, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα καθώς οι αντιδράσεις των κρατουμένων έχουν ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα. 
Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ώστε να μάθει λεπτομέρειες για τις συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι ασθενείς, τονίζοντας πως πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.
Οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας ζητώντας από το κράτος να μεριμνήσει επιτέλους για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες νοσηλεύονται. 
Μάλιστα οι ίδιοι βρίσκονται ήδη στην 23η ημέρα αποχής από την φαρμακευτική τους αγωγή. 
Μετά από την παρέμβαση του πρωθυπουργού το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε μια απολογητική ανακοίνωση στην οποία γίνεται και αναδρομή στην πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της (πρώτης) Κυβέρνησης, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, «σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχει η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων». 
Καταγράφηκαν οι ανάγκες, προκειμένου να προωθηθούν οι λύσεις, συνεχίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι «η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό. 
Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: 
«Η Κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου. 
Ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%). 
Σήμερα στο νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168) ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας».
Παράλληλα, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης: «Τα δύο υπουργεία δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ’ όλες δηλαδή τις φυλακές. 
Θα ενισχυθούν τα περιφερειακά ιατρεία, τα ειδικά κέντρα υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ». 
Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αναπτύχθηκε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων».
Εγιναν από τότε διαπιστώσεις για τα δύο νοσοκομεία των φυλακών Κορυδαλλού, όπως αναφέρει το υπουργείο. Διαπιστώσεις ότι «χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας». 
Και έτσι «συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο υπουργεία».
Στην συνέχεια η ανακοίνωση κάνει λόγο για τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, χωρίς όμως γίνεται αναφορά στην ταμπακέρα. 
Συγκεκριμένα, η απολογητική ανακοίνωση καταλήγει: 
«Οι διοικητικές λειτουργίες του ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν. 
Παράλληλα, το νοσοκομείο κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. 
Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη».