> Voliotaki: Κόκκινα δάνεια! Ώρα μηδέν για χιλιάδες Έλληνες!

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Κόκκινα δάνεια! Ώρα μηδέν για χιλιάδες Έλληνες!

meioseis_madata_531040805
Και από Φλεβάρη έρχονται τα ωραία..
Τουλάχιστον 1.000.000 ειδοποιητήρια προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες (90 μέρες) να πληρώσουν τη δόση των δανείων τους έχουν στείλει οι τράπεζες. 
Σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα στέλνουν ειδοποιητήρια σε πελάτες που έχουν να καταβάλουν την δόση τους πάνω από 90 ημέρες, ενώ αργότερα υπολογίζεται ότι τα “ραβασάκια” θα σταλούν και σε αυτούς με καθυστέρηση λιγότερων ημερών.
Τη συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει εξάλλου ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, και αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Όπως έχουν τονίσει κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού κλάδου και επικεφαλείς των ομίλων δεν είναι στα σχέδια τους η μαζική πώληση των κόκκινων δανείων ή οι ανεξέλεγκτοι πλειστηριασμοί, κάτι που δεν είναι και προς το όφελος των ιδρυμάτων, αλλά η συνεργασία με τους πελάτες και η διευθέτηση των εν λόγω δανείων.
Από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. 
Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.
Με τη νέα, ωστόσο, χρονιά έρχονται κι άλλες ανατροπές στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, τα οποία συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ. 
Αυτό που συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση με τους δανειστές είναι να “ανοίξει” η αγορά στα funds, που μπορούν και τυπικά, πλέον, να αποκτούν όχι μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας.