> Voliotaki: Eπενδύσεις Πούτιν σε ελληνικά ΜΜΕ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Eπενδύσεις Πούτιν σε ελληνικά ΜΜΕ

ΓΡΑΦΕΙ Ο AΘΑΝΑΣΙΟΣ X. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

     Μαθήματα νέας διπλωματίας παραδίδει, ως φαίνεται, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν στην Δύση. 
Όπως αναφέρεται σε ειδική έκθεση που παραδόθηκε σε ανώτερους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, η Ρωσία, αντί να επενδύει σε όπλα και να κάνει εισβολές με τεθωρακισμένα, προτιμά να εξαγοράζει μέσα επικοινωνίας και δημοσιογράφους.

Με τον τρόπο αυτόν, διαμορφώνει σε βάθος χρόνου συνειδήσεις και νοοτροπίες και, βέβαια, ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης σε χώρες που την ενδιαφέρουν άμεσα.
Επίσης, σε μία περίοδο όπου ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος, οι Ρώσοι χρηματοδοτούν, με εντολή Πούτιν, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, κυρίως ακροδεξιά, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Μέτωπο στην Γαλλία. Στενές είναι και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία.
Εντυπωσιακή καταγράφεται επίσης η ρωσική διείσδυση στα ΜΜΕ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Λετονίας και της Δανίας.
Αναφορικά με την Ελλάδα, τώρα αναμένεται να εκδηλωθεί η ρωσική διείσδυση και θα αφορά κυρίως στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Στο σχετικό παιχνίδι, οι πληροφορίες μας λένε ότι συμμετέχουν φυγόδικοι Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και Κύπριοι χρηματοοικονομικοί παράγοντες με έδρα το Λονδίνο. Στο περιβάλλον Πούτιν, όμως, υπάρχει προβληματισμός ως προς το ποιες πολιτικές παρατάξεις θα πρέπει να ενισχυθούν στην έτσι κι αλλιώς φιλορωσική Ελλάδα.
Από την άποψη αυτή, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, μετά την επίσκεψη Λαφαζάνη στην Μόσχα, οι Ρώσοι δεν έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ –και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν στήριξαν την Ελλάδα στην προσπάθειά της για έξοδο από την ευρωζώνη τον περασμένο Ιούλιο.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σήμερα η ρωσική πλευρά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει ένα εθνικο-μπολσεβικικό κόμμα, για παράδειγμα, για το οποίο αναζητείται ηγέτης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.