> Voliotaki: Διαβάστε ποιά είναι τα “μυστικά” όπλα των τραπεζών για να μαζέψουν ζεστό χρήμα!!

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε ποιά είναι τα “μυστικά” όπλα των τραπεζών για να μαζέψουν ζεστό χρήμα!!

Τράπεζες1

Το γοργόν και χάριν έχει…

Είναι εξαιρετικά δύσκολο το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες! Από πού να το πιάσουμε και που να το αφήσουμε!
 Ανακεφαλαιοποιήσεις, αναζήτηση επενδυτών για να βάλουν «φρέσκο, ζεστό» χρήμα στα ταμεία, οικονομία που παραπαίει και μια αξιολόγηση που δε λέει να κλείσει με τίποτα!
 Η «φαρέτρα» των τραπεζιτών έχει κρυφά «όπλα» που αρχίζουν να εμφανίζονται στο «πολεμικό»¨ προσκήνιο που διαμορφώνεται!
Τα έσοδα από τα «κόκκινα δάνεια» σε βάθος χρόνου και οι χαμηλές τιμές έκδοσης των νέων μετοχών είναι τα βασικά δέλεαρ που αξιοποιούν οι διοικήσεις και τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών στους ξένους στην προσπάθειά τους να τους πείσουν να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. 
Και οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 270 συναντήσεις με τα ίδια περίπου funds και εκπροσώπους που αποτελούν κοινό στόχο.    
Οι τράπεζες θα χρειαστούν 14,4 δισεκ. νέα κεφάλαια για να σταθούν στα πόδια τους. Αρκετά χρήματα θα μας πείτε και θα έχετε δίκιο. Αλλά με ποια επιχειρήματα θα πειστούν οι ξένοι να βάλουν τα χρήματα τους;
Τα επιχειρήματα είναι δύο. Τα κόκκινα δάνεια και οι πολύ χαμηλές των ΑΜΚ και τα υψηλά discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Τα σενάρια των τραπεζών; 
Η Πειραιώς υποστηρίζει ότι θα έχει το καλύτερο recovery story δηλαδή το καλύτερο σχέδιο ανάκαμψης λόγω της ενεργητικής διαχείρισης των NPLs των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 33-35 δισεκ. 
Τα NPLs τα προβληματικά δάνεια του παρελθόντος είναι το… μέλλον των εσόδων των τραπεζών.
Με βάση εκτιμήσεις σε βάθος 3-5 ετών οι τράπεζες θα έχουν επιτύχει καθαρά κέρδη από την διαχείριση και ανάκτηση κεφαλαίων περί τα 6-8 δισεκ. ευρώ σε επίπεδο τραπεζικού κλάδου.
Η Eurobank υποστηρίζει το σενάριο των μικρότερων κεφαλαιακών αναγκών αλλά και της στήριξης των anchor investor δηλαδή της ομάδας των στρατηγικών επενδυτών με αιχμή το Fairfax που θα επενδύσουν από 800 εκατ έως 1 δισεκ.
Η Eurobank αναφέρει ότι θα έχει καλή ανάκτηση κεφαλαίων από τα NPLs και θεωρεί ότι λόγω των χαμηλών τιμών και της παρουσίας βασικών στρατηγικών μετόχων…. η χρηματιστηριακή αξία θα βελτιωθεί αισθητά λόγω και της πολύ χαμηλής τιμής εκκίνησης.
Η Alpha Bank παρουσιάζει πέραν των χαμηλών κεφαλαιακών αναγκών την πολύ καλή σχέση σταθμισμένου ενεργητικού προς ίδια κεφάλαια, το συντηρητικό προφίλ και τις χαμηλότερες ζημίες από το AQR. H Alpha bank δεν θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική όσον αφορά τον καθορισμό της τιμής της ΑΜΚ καθώς η διοίκηση και το Paramount από το Qatar που συμμετέχει στο ΔΣ είναι μέτοχοι σε υψηλές τιμές.
Είναι αλήθεια ότι τα 3 δισεκ. της Credit Agricole αποτελούν ισχυρό χαρτί στον ισολογισμό της Alpha bank.
Εθνική πουλάει στους διεθνείς επενδυτές το ευρύτερο σχέδιο της πλήρους απεξάρτησης της από τα κρατικά κεφάλαια. Θα χρειαστεί 4,6 δισεκ. και θα χρησιμοποιήσει και τα cocos ενώ σε αυτή την περίπτωση θα μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές σε κοινές. Η Εθνική θα έχει την δυνατότητα να πουλήσει την Finansbank και να αποπληρώσει όλες τις κεφαλαιακές της υποχρεώσεις προς το κράτος.
Ταυτόχρονα πουλάει την σταθερή – τηρουμένων των αναλογιών – καταθετική της βάση και την διαχρονική ιστορία και όνομα που έχει στην ελληνική κοινωνία.