> Voliotaki: ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΕΪΖΕΡ

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΕΪΖΕΡ


Του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΧΑΣΑΚΟΥ.
Φυσικοθεραπευτής.
Επιστημονικός σύμβουλος στο voliotaki.

Γνωρίζουμε καλά μια επιστήμη μόνον όταν γνωρίσουμε την ιστορία της. Φυσικά οι απαρχές της επιστήμης οφείλονται σ’ ανθρώπους που ήταν ερωτευμένοι με τον κόσμο.

Ένιωσαν την ομορφιά των αστέρων και της θάλασσας, των ανέμων και των βουνών κυριολεκτικά αγαπούσαν την «μητέρα» φύση και τον ίδιο τον άνθρωπο, επειδή τα αγάπησαν όλα αυτά, οι σκέψεις τους ήταν καθηλωμένες πάνω τους κι επιθυμούσαν να τα καταλάβουν πιο καλά, όσο τους επέτρεπε μια απλή εξωτερική θεώρηση.

Οι ιερείς Τσάο Τσε κωδικοποίησαν μια τεχνική θεραπευτικών ασκήσεων ή στάσεων (2698 π.Χ.). Ίσως σήμερα προκαλεί γέλιο, είναι όμως πραγματικότητα το ότι στην Αίγυπτο προκειμένου να χειρουργηθεί ο ασθενής υπεβάλλετο σε αναισθησία με κτυπήματα στην κεφαλή ή με χορήγηση μεγάλης ποσότητας οινοπνευματωδών ποτών. 


Μην σας φανεί καθόλου παράξενο ότι αρχικά εθεωρείτο ότι τα νοσήματα προέρχονται από «αόρατα πνεύματα». Από την αρχαιότητα επίσης είναι γνωστή η χρήση της ηλεκτροθεραπείας, όπου γιατρός κατά την εποχή του Καίσαρος Κλαυδίου της Ρώμης θεράπευε ημικρανίες με ηλεκτρικούς παλμούς τοποθετώντας στις επώδυνες περιοχές του σώματος ειδικά ψάρια (νάρκη ή γολβάνειος ή μουδιάστρα), που αυτά ήταν φορτισμένα με ηλεκτρική τάση. 


Με το πέρασμα του χρόνου από τις εμπειρικές θεραπείες ή γνώσεις που ήταν περισσότερο επιφανειακές περάσαμε στις επιστημονικές γνώσεις. 

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τόσο εύκολη ούτε και γρήγορη όπως θα νόμιζε κανείς αλλά κατόπιν μεγάλων και μακρών προσπαθειών.

Τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα περιοδικά που κυκλοφορούν διαβάζουμε άρθρα που έχουν σχέση με τις ακτινοβολίες «ΛΕΪΖΕΡ» και για την χρησιμοποίησή τους για επιστημονικούς, πολεμικούς και άλλους σκοπούς. 


Ένα χρονικό άλμα μας έφερε στην εποχή των ΛΕΪΖΕΡ. Κάθε μια από τις ακτινοβολίες όμως αυτές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και χρησιμοποιείται και για συγκεκριμένο σκοπό. 

Ιδιαίτερη χρήση όμως στην ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ έχει το «Λέιζερ ερυθρό φως» με αποτέλεσμα άξια θαυμασμού κύρια, στις παθήσεις του νευροφυτικού και σκελετικού συστήματος. 


Ποιος πριν μερικά χρόνια στον χώρο του αθλητισμού θα μπορούσε να φανταστεί αυτή τη νέα και μοντέρνα επιστημονική μέθοδο θεραπείας, που συνδυάζει την κινέζικη λαϊκή φυσικοθεραπεία με την τεχνολογία της δυτικής επιστημονικής φυσιοθεραπείας. 

Με ελάχιστη ισχύ 2 μεγαβάττ και ενεργώντας στα αντανακλαστικά σημεία τα ίδια της κινέζικης λαϊκής φυσιοθεραπείας ρυθμίζει τις λειτουργίες ολόκληρου του σώματος. Έτσι έχουμε έκκριση σεροτονίνης και βιοχημικών ουσιών.

 Ανατρέψιμη αφυδάτωση, ιστική εξαέρωση, καταπολέμηση σκληρών ναρκωτικών με επιτυχία 80%. Ενδείξεις της νέας μεθόδου οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, μυαλγίες, αρθρίτιδα, ρευματισμοί, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, κυκλοφοριακές διαταραχές και πλήθος άλλων ασθενειών με εξαίρεση παθήσεις που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.


Η Αθλητιατρική είναι επιστήμη που μας διεγείρει την ανάγκη για γνώση, φυσικά ποτέ δεν μπορεί να μας ικανοποιεί πέρα για πέρα μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η επιστήμη είναι σχολείο μετριοφροσύνης και ειλικρίνειας. Δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της αυτογνωσίας. 

Χρειάζεται προσπάθεια καθημερινή για να προχωρήσουμε και γνώση. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι επενεργώντας με λέιζερ ερυθρό φως σε τέσσερα συγκεκριμένα σημεία του σώματος διοχετεύοντας λέιζερ για 30’’ στο κάθε σημείο για πέντε συνεχόμενες ημέρες μπορούμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα στους αθλητές. 

Χαριτολογώντας λοιπόν το αναγραφόμενο σε μερικούς τοίχους σύνθημα «κουράστηκα πια σταματήστε την γη για να κατέβω» διαγράφεται από την προσωπική μας ζωή που χρειάζεται καθημερινό αγώνα, για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.