Με το προσφυγικό ξεκίνησε τη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε, αν και απαιτείται υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, «αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εξόντωση του λαού τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίζουν με ευθύνη» όσα εκτυλίσσονται.
Σέβομαι απόλυτα ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής προέδρου, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, είπε ο κύριος Τσίπρας και συνέχισε στο ίδιο εμπρηστικό ύφος:
«Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, διαφοροποιήθηκε πλήρως και στο Ασφαλιστικό, την Συνταγματική Μεταρρύθμιση και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
Ο εκπρόσωπός της εμφανίστηκε να διαφωνεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για τα κέντρα προσφύγων, γεγονός που καθιστά προβληματική την προοπτική συνεννόησης, είπε και συνέχισε λέγοντας ότι βάσει αυτού, «δεν υπονομεύεται η θέση της κυβέρνησης, αλλά η θέση της χώρας».
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν υπονομευτική στάση στην διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ είναι αυτοί που έχουν υπογράψει 11 μειώσεις και χρέωσαν τα ταμεία με το καταστροφικό PSI, ενώ αρνούνται να υποβάλλουν προτάσεις, συνέχισε.
«Τους ζήτησα να συνταχθούν σε κοινή γραμμή χωρίς περαιτέρω μειώσεις, αλλά αρνήθηκαν, ίσως πιστεύοντας ότι μειώνουν τη θέση μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της ώστε μέσα στο πλαίσιο που έχουμε υπογράψει από κοινού, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει ο κύριος Τσίπρας στους υπολοίπους αρχηγούς, «να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων».
Ο διάλογος θα είναι συντεταγμένος, στη Βουλή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ίσως και στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε και αναρωτήθηκε «Τι θα κάνει εκεί η Νέα Δημοκρατία;».
Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη.
Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.
Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση.
Από όλο το πολιτικό σύστημα.
Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.
Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες.
Το σέβομαι απόλυτα.
Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.
Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.
Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές.
Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας.
Σε ότι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική.
Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων.
Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI.
Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.
Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.
Αρνήθηκαν.
Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.
Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους.
Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων.
Θα διαψευστούν.
Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο – να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις .
Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή.
Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων ;
Ας το ελπίσουμε.
Τέλος σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι πλην ΝΔ συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή.
Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα.
Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει.
Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη.
Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια».