> Voliotaki: Την Τετάρτη η κατάθεση Παπασταύρου...

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Την Τετάρτη η κατάθεση Παπασταύρου...


...για την λίστα Λαγκάρντ...
Μεθαύριο, Τετάρτη, αναμένεται να καταθέσει στη δικαιοσύνη ο αποπεμφθείς σύμβουλος της ΝΔ και του πρώην προέδρου της, Αντ. Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, για την πολύκροτη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία της σκανδαλώδους υπόθεσης που αφορά σοβαρά κακουργήματα. 

Τον φάκελο διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίο.

Τέσσερις εισαγγελείς αλλά και ελληνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί επιχειρούν να εντοπίσουν τους δράστες των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής, αλλά και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης σε μια υπόθεση που ερευνάται εδώ και τρία χρόνια.

Στο επίκεντρο των ερευνών offshore με έδρα τις Βερμούδες και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους αλλά και πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, πιλότοι που εξαφανίζονται μυστηριωδώς, Έλληνες που επιμένουν ότι δεν ζουν στην Ελλάδα και η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, που περιέχει θησαυρούς με στοιχεία φοροφυγάδων! 

Ερευνάται κυρίως ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει κληθεί και από την Οικονομική Εισαγγελία να δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει μέρος του φακέλου Παπασταύρου, όπως έχει καταχωρηθεί από το ΣΔΟΕ στην Οικονομική Εισαγγελία, και κυρίως τα πρόσωπα και τις εταιρείες τα οποία ερευνώνται. 

Την Τετάρτη, άλλωστε, ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού έχει κληθεί ως ύποπτος, αυτοπροσώπως, να παράσχει εξηγήσεις στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση. 

Όπως καταγράφεται στην έκθεση του ΣΔΟΕ, στο επίκεντρο και της δικαστικής έρευνας βρίσκεται το ποσό των 5.390.000 δολαρίων, που ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμό της λίστας, τον οποίον ήλεγχαν ο ίδιος, μέλη της οικογενείας του και η υπεράκτια εταιρεία Stabri με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.  

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος αρνείται ότι τα χρήματα ήταν δικά του, διαχειρίστρια της εταιρείας Sabri, που μετά το 2005 ήλεγχε τον λογαριασμό αυτόν, ήταν άλλη εταιρεία, η Capland SΑ, πρώην CAPITAL and Land Asset Management SA με έδρα τη Γενεύη.

Εντυπωσιακό είναι ότι ως διεύθυνση της Stabri δηλώνεται η διεύθυνση του συμβούλου στην Αθήνα. Μάλιστα φαίνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε ακριβώς για το άνοιγμα του συγκεκριμένου λογαριασμού!  

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν ελέγχουν, πάντως, μόνο αυτές τις δυο εταιρείες. Από την έκθεση του ΣΔΟΕ διαβάζουμε ότι ελέγχονται επίσης οι Stabri limited και Capland Asset αλλά και οι B&D Διαφημιστική, Φαινάνσιαλ Ρισέρτς, δύο άτομα γαλλικής καταγωγής, καθώς και η εταιρεία Fairwinds Assets Inc.  

Εμφανίζεται η τελευταία να έχει έδρα τον Παναμά (ιδρύεται τον Δεκέμβριο του 2005) και όπως έχει αποκαλύψει «Το ΒΉΜΑ» έχει αποστείλει στον επίμαχο λογαριασμό το ποσό των 2,6 εκατ. δολαρίων. 

Στη διάθεσή μας το καταστατικό της, που δείχνει ότι τον Μάρτιο του 2008 άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο και μπήκαν ως μέλη του πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση…

Στις 12.12.2014, εν μέσω της έρευνας στην Ελλάδα, διαλύεται η εταιρεία. Είναι άλλωστε τέσσερις ημέρες μετά την προκήρυξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές. Ελέγχεται επίσης ο κωδικός «Άγγελος 24» και τι σημαίνει αυτό.  

Ο κ. Παπασταύρου καταθέτοντας στο ΣΔΟΕ αναφέρει ότι «ήμουν πληρεξούσιος από το 2005-2011 στον λογαριασμό επιχειρηματία, ο οποίος είχε πρόβλημα υγείας». Στη συνέχεια επικαλείται στοιχεία για μεταθανάτια πληρεξουσιότητα, αφού ο επιχειρηματίας τού είχε αναθέσει να διαθέσει το ποσό αυτό μετά τον θάνατό του… 

Ο επιχειρηματίας ανέρρωσε και πράγματι επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό Παπασταύρου. Πάντως ερωτήματα εγείρονται από την εισαγγελία γιατί δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά από το άνοιγμα του λογαριασμού. 

Από την άλλη πλευρά στην Εισαγγελία προσκομίστηκαν στοιχεία από φάκελο με δραστηριότητες και Ομίλου, με έδρα τις Βερμούδες και άλλες χώρες είτε ευρωπαϊκές είτε «φορολογικούς παραδείσους», ο οποίος σχετίζεται με πρόσωπα που διαχειρίστηκαν λογαριασμούς και εταιρείες και της υπόθεσης Παπασταύρου.