> Voliotaki: ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ!!! ΠΩΣ ΘΑ «ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ» ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ – «Βαθμολόγηση» των δανειοληπτών και ξεκαθάρισμα «καλών» και «κακών»

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ!!! ΠΩΣ ΘΑ «ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ» ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ – «Βαθμολόγηση» των δανειοληπτών και ξεκαθάρισμα «καλών» και «κακών»

kokkinadaneia-600x275

Τα χειρότερα για τους Έλληνες δανειολήπτες γλίτωσε σε πρώτη φάση η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές ήταν ιδιαίτερα σκληροί στις απαιτήσεις τους για τα κόκκινα δάνεια και ήθελαν να τα «χαρίσουν» σε ξένα funds

Τελικά, η λύση φαίνεται να βρέθηκε και μάλιστα όσον αφορά τις επισφαλείς χορηγήσεις των τραπεζών αναμένεται να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Επίσης ιδιαίτερα θετική κρίνεται η άμεση χορήγηση των 10 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των 25 δισ. ευρώ, η οποία θα άρει και την έντονη ανασφάλεια προς τον κλάδο προωθώντας την επιστροφή των καταθέσεων.
Η διαδικασία διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτον την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, δεύτερον τον διαχωρισμό βιώσιμων επιχειρήσεων που θα πρέπει να διασωθούν π.χ. με αναδιάρθρωση χρέους από τις μη βιώσιμες που θα πρέπει να εκκαθαριστούν, τρίτον τη δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών -αποφεύγεται η πώληση σε distress funds αλλά και η δημιουργία bad bank, καθώς δεν υπάρχει και σχετικό χρονικό περιθώριο-, τέταρτον η επιτάχυνση διαδικασιών για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και πέμπτον η συνεργασία επιμελητηρίων για την πτώχευση επιχειρήσεων με δικαστικές αποφάσεις.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί μηχανισμός προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες των δανειοληπτών, με στόχο να διαχωριστούν όσοι πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους από εκείνους που αν και μπορούν, δεν το κάνουν. 
Το πλαίσιο προστασίας θα περιλαμβάνει και μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, οι οποίες και θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς ακινήτων.
Βέβαια, αυτό δεν θα ισχύει για εκείνους που αθετούν πληρωμές ενώ αποδεικνύεται ότι μπορούν να πληρώσουν. Εκεί με συνοπτικές διαδικασίες τα ακίνητά τους θα πλειστηριάζονται ή αν πρόκειται για επιχειρήσεις, θα εκκαθαρίζονται.
Από τον Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ή των τραπεζών, ώστε να ξεχωρίσουν οι οφειλέτες με δημόσια ή ιδιωτικά χρέη και οι βιώσιμοι από τους μη βιώσιμους. 
Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης εκκαθάρισης και πλειστηριασμού όλων των μη βιώσιμων περιπτώσεων. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.
Ακόμη, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 θα πρέπει η ΤτΕ σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα να καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για τη ρύθμιση δανείων, πλειστηριασμών, ύψος επισφαλειών κ.λπ. 
Από τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την ΤτΕ για τη συνολική εικόνα σε σχέση με τους στόχους. Παράλληλα, το ΤΧΣ θα παρουσιάσει ένα σ χέδιο για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων μεγάλων επιχειρήσεων ή ακόμα και ολόκληρων κλάδων.
Στα τέλη Μαρτίου του 2016, η ΤτΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα περιλαμβάνει οδηγίες για ομαδικές αναδιαρθρώσεις δανείων. 
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2017, θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του πτωχευτικού κώδικα, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, να έχει εισαχθεί ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των δ.σ. των τραπεζών. Το ίδιο θα πρέπει να έχει γίνει και για το ΤΧΣ μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2016.
financialbox.gr